Twee seizoenen was de schouwburg van cultuurhuis de Warande in Turnhout dicht vanwege een ingrijpende verbouwing. Op 15 september gaan de deuren van de vernieuwde schouwburg weer open met een groot feest en een programma om U tegen te zeggen. Door Dieter van den Bergh

Het grote podium van de Warande ging van 12 bij 8 meter naar 14 bij 14 meter, de hoogte naar 17 meter, de capaciteit van de grote zaal van 740 naar 800, de techniek kreeg een fikse update en de artiestenloges werden letterlijk naar buiten geplaatst en zijn nu geheel “conform de luxe die artiesten tegenwoordig gewend zijn.”

De Turnhoutse schouwburg, begin jaren tachtig gebouwd, was dringend aan renovatie toe, zegt muziek- en comedyprogrammeur Tom Landeloos. “Op alle vlakken: techniek, akoestiek, brandveiligheid, grootte.”
“Begin jaren tachtig was dit echt een grote schouwburg”, vult theater- en dansprogrammeur Bert Heylen aan. “Maar we werden langzaamaan een middelgrote zaal omdat we links en rechts werden ingehaald.”
Aan podiumzaal de Kuub (capaciteit: 240 zitplaatsen en 780 staanplaatsen), die pas in 2005 werd gebouwd, veranderde niks, ook niet aan kleinere Houten Zaal erboven. Heylen: “We kunnen nu onze ambitie waarmaken en de grote producties naar hier halen. Ivo van Hove kwam hier eigenlijk niet meer en ook niet de grootste producties van Guy Cassiers. Vroeger kwam het nog wel ‘s voor dat de helft van het decor in de vrachtwagen bleef omdat het niet op het podium paste.”

De Warande bediende al een grote regio, maar kan die nu nog verder uitbreiden. Vanaf het nieuwe seizoen is de schouwburg de enige in de regio die grote producties brengt. “We hebben daar ook het publiek voor, dat is het DNA van het huis.” Een voorbeeld van zo’n grote productie is de Jacques Brel-musical Mancha, op 5 oktober, die verder alleen in Luik en Brussel staat. Maar daarnaast, haast Heylen zich te zeggen, “staan we ook nog volop open voor klein, experimenteel theater. Alleen de tussencategorieproducties zijn er minder. Zeg maar wat er in Geel, Mol of Herentals al te zien is. Maar de aloude leuze van de Warande – ‘van authentiek volks tot avantgardistisch’ – daar staan we nog steeds achter.” Voorbeelden van die eerste categorie: Urbanus of de musical De Zoete Smaak der Zonde van Guido Belcanto, die 19 september in première gaat.

Komend seizoen werkt de Warande samen met drie curatoren. Pianist Jef Neve, acteur/regisseur Michael De Cock en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. Die laatste, kind aan huis in de Warande, programmeerde negen dansvoorstellingen, waaronder die van zijn inspiratoren Alain Platel, Wim Vandekeybus en Anne Teresa De Keersmaeker.
Ook de muziekprogrammering mag er zijn. Fier is programmeur Landeloos op de jazzprogrammering van Jef Neve met klinkende namen als trompettist Enrico Rava en Jef Neve String Orchestra, en op de Afrika-reeks met onder meer Seun Kuti, Trio Da Kali & Well Quartet, Bombino en The Drummers of Burundi. Maar ook is er stevige hiphop van ‘t Hof van Commerce en luisterpop van Josh Rouse of Spain. “We zijn als cultuurhuis altijd een buitenbeentje geweest met ook een stevige portie pop en rock. Dat komt ook omdat er hier geen popzaal is.”
Dat geldt ook voor Opera Zuid, zegt Landeloos. “Dat is nieuw bij ons. Bij gebrek aan gezelschappen in Vlaanderen hadden we voorheen soms schimmige Russische gezelschappen in ouderwetse kostuums met niet altijd even goede opera’s. Die tijd hebben we echt gehad.”

Toen de schouwburg dicht was, zat men bij de Warande niet op z’n gat. Het programma in de Kuub draaide door, er werden busreizen georganiseerd naar andere theaters en er waren locatievoorstellingen zoals het WinterWarm-festival in Kasterlee. Heylen: “Midden in de bossen, midden in de winter… Maar het werd een succes, dus doen we het komend seizoen nog een keer.”

De laatste locatievoorstelling – A Love Supreme – op het oude rangeerterrein bij Weelde-Statie, zowat op de grens met Nederland, ging half juni niet door omdat een danser ernstig geblesseerd was. Een coproductie met Theaters Tilburg, De NWE Vorst en Fontys Dansacademie in Tilburg. Heylen: “Zeer spijtig, want we willen de banden met Nederland aanhalen. Er zijn daar podiumkunstopleidingen die we hier niet hebben, bovendien hopen we ook op meer publiek uit Nederland. De tickets zijn hier een pak goedkoper, dat moet toch een lokkertje zijn, haha. We merken dat de grens nog echt een grens is. Dat is gek. In het no man’s land rond de grens gebeurt bovendien niet veel op cultuurgebied.”
Later in het seizoen komt er een herkansing met een coproductie van Cherkaoui, Conservatorium Antwerpen, Wim Vandekeybus en Fontys Dansacademie, een voorstelling die in de Warande wordt klaargestoomd.

Op 15 en 16 september gaan de deuren van de nieuwe Warande wagenwijd open voor een groot, gratis openingsfeest. Bert Heylen: “We hebben in het hele gebouw geprogrammeerd. Van de artiestenloges tot de kelder. Ook vragen we het publiek mee het podium op. Mensen mogen op plekken komen, waar ze daarna nooit meer gaan komen.”

warande.be