Schrijvend, knippend, schetsend en schilderend schraapt Yvonne Schroeten lagen van de werkelijkheid af, zoekend naar schatten. De dubbelexpositie Spiegelbeelden laat zien hoe dat in zijn werk gaat.
Yvonne Schroeten (Weert, 1973) geniet vooral lokale bekendheid als kunstenaar en docent en runt de Weertse kunstuitleen Art-Shock. Haar schilderijen in acrylverf balanceren op de rand van de abstractie. Het zijn imaginaire ruimtes, die meer een uitdrukking zijn van een innerlijke ervaring dan van werkelijk bestaande landschappen.
Spil van de twee exposities vormt haar roman Geheel de hemel weerspiegelend die ze schreef tijdens een werkperiode in 2018 in Toscane. Ze beschrijft daarin onder meer een aantal droomachtige ervaringen waarin ze zich letterlijk ín haar werk bevindt: ze ligt, kruipt, klimt en valt door en over de verflagen heen. Scholieren en amateurkunstenaars hebben op deze sterk beeldende romanfragmenten gereageerd, met schilderijen, performances en video’s. De resultaten daarvan zijn te zien op de benedenverdieping van de ECI Cultuurfabriek in Roermond.
Boven hangt het werk van Schroeten zelf. Daar wordt duidelijk dat het geschreven woord een belangrijke rol speelt in het scheppingsproces. De roman is de meest uitgebreide weerslag in woorden van haar manier van kijken, denken, voelen en werken, maar ook in haar schetsen komt vaak tekst terug. Van afbeeldingen uit tijdschriften en kranten maakt ze collages door beelden naast en over elkaar te plaatsen – en steeds schrijft ze er flarden tekst bij, zoals ‘Eindeloosheid’ en ‘Valse kalmte’.
Ook op de wand, onder de schilderijen, zijn tekstfragmenten aangebracht, bijvoorbeeld: ‘Het idee dat het meest wezenlijke ons mensen compleet kan ontgaan, is zo schrijnend en vooral zo waarschijnlijk.’ Daar lijkt Schroeten naar te zoeken: iets wezenlijks dat zich in of achter de zichtbare werkelijkheid schuilhoudt. Vaak zit er dan ook een gat of doorgang in de beelden die ze schept, waar weer een ruimte achter zit. En altijd schuiven verschillende lagen over elkaar heen, alsof je de werkelijkheid kan afpellen om tot een kern te komen.
In de smaakvol ingerichte kleine tentoonstelling in de Annex in Weert zijn vooral schetsboeken en collages te zien. Daar zie je duidelijk hoe de voorstudies invloed hebben op het uiteindelijke werk: ook de grote schilderijen hebben een collageachtige sfeer. Opmerkelijk is dat de teksten uit de schetsfase in de uiteindelijke schilderijen verdwenen zijn.
ANNEKE VAN WOLFSWINKEL
Yvonne Schroeten, Spiegelbeelden. Van 11/10 t/m 30/12 in ECI Cultuurfabriek, Roermond. Van 30/10 t/m 13/12 in Annex, Weert
kunstprojectspiegelbeelden.nl