Project Sally wil dansers binden aan de regio. Zoals het Franse talent Martin Harriague. “Zijn rebelse kant komt niet altijd even goed uit de verf.”

Zijn duet ging in juni de wereld over nadat de Italiaanse Vogue en tientallen mode-bloggers zijn choreografie voor de presentatie van Fashion Clash Maastricht oppikten. Martin Harriague (29), choreograaf in residence in Maastricht, was amper geland toen hij door Project Sally werd gevraagd om een choreografie te maken voor het Maastrichtse mode-event.

Een mooie cross-over en een goed voorbeeld van hoe dans kan wortelen in Maastricht, vindt Ronald Wintjens. Hij is samen met Stefan Ernst leider van Project Sally, een dansgezelschap dat sinds 2014 samen met Via Zuid dansers en choreografen begeleidt. Wintjens: “Het aantrekken van internationaal talent is één van de manieren om dans aan deze regio te binden en bouwen aan een beter dansklimaat.”

Van een dansklimaat was in Limburg tot voor kort nauwelijks sprake. Behalve twee choreografen (Joost Vrouenraets en Elsa van der Heijden), de Nederlandse Dansdagen en twee vooropleidingen was er weinig. Toch besloot Wintjens om Project Sally van Den Bosch naar Maastricht te verhuizen: “Ik heb Limburgse roots en wilde graag terug. Toen ik bij de gemeente Maastricht aanklopte, reageerde die enthousiast. In veel andere steden moet je concurreren. Hier kunnen we een leegte opvullen: de markt is allesbehalve verzadigd.” Het internationale karakter van de grensstreek is wat hem betreft een ideale voedingsbodem: “Dansen doe je met je lijf, het is een universele taal.”

De nieuwste voorstelling van Project Sally heet Revolt, een stormachtig optreden over protest. Niet door te schreeuwen, maar als een revolte van binnenuit.” In de voorstelling zit naast choreografie van grootheden als Itzik Galili en Stephen Shropshire ook repertoire van Martin Harriague. “Daarmee verbinden we hem aan een stuk dat hier wordt gemaakt.”

Harriague is de vierde choreograaf in residence. Sinds zijn entree bij Fashion Clash schaaft de Fransman in de dansstudio van AINSI aan zijn eigen ontwikkeling. Een beginneling is hij bepaald niet. In Frankrijk heeft hij een eigen gezelschap, verder is hij verbonden aan de Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël. Wintjens: “Martin heeft potentie. Zijn choreografieën zijn inventief en humoristisch. Daarnaast heeft hij een rebelse kant, die nu nog niet altijd goed uit de verf komt. Wij helpen hem bij het verfijnen van zijn ambacht en bieden hem de kans om meters te maken.”

Project Sally – Revolt. Op 18 september in Maastricht, op 13 oktober in Heerlen, op 2, 3 en 4 oktober

in Maastricht. projectsally.nl

Spectrum, op 12 september PAS Festival Maastricht, Kapoenstraat 2.

Boven: Spectrum tijdens Fashion Clash in een choreografie van Martin Harriague. Foto: Mieke Kockelkorn