Ik mag graag sommige van mijn vrienden plagen dat kunst en geschiedenis populairder zijn dan voetbal. Althans als je afgaat op de daadwerkelijke bezoekers van het stadion of het museum: het totale aantal bezoekers van de Nederlandse musea ligt per week beduidend hoger dan alle voetbalwedstijden bij elkaar.
Ik weet natuurlijk ook wel dat het dagelijkse mediabombardement over alle uithoeken van de voetbalsport – van live wedstrijden tot de meest bizarre gesprekken en andere coverage naderhand – de dagelijkse werkelijkheid van velen in ons land meer bepaalt. Meer dan laten we zeggen het laatste toneelstuk van Toneelgroep Amsterdam of de meest recente publicaties van ’s lands beste historici. Maar er is nieuws, verrassend goed nieuws mag ik wel zeggen. Wist u dat – op het journaal na – het best bekeken programma op de nationale televisie een geschiedenisprogramma is?
Het Verhaal van Nederland is het op één na best bekeken tv-programma
Geschiedenis op teevee, is dat niet heel erg… gaap? Nou, niet als het om de serie Het Verhaal van Nederland gaat, een meerdelig televisieprogramma dat met acteur Daan Schuurmans als presentator een miljoenenpubliek aan zich bindt. Bijna letterlijk ja, want ook de podcasts en wandelingen die bij het programma horen, trekken enorm veel belangstellenden.
Het Verhaal van Nederland is een hybride programma waarin re-enactment afgewisseld wordt met een veelgelaagd historisch narratief. Excuus voor deze zin beste lezers; het is niet ingewikkelder dan een vertelling van Schuurmans die ons met zijn goeie kop en zijn mooie stem meeneemt langs alle belangrijke historische plekken van ons land. Zijn serieuze maar ook wervende verhaal wordt afgewisseld met nagespeelde scènes van gebeurtenissen die belangrijk waren voor onze geschiedenis.
Ja, het programma gaat over ons, en het bewijst dat er een enorme belangstelling bestaat voor waar we vandaan komen en voor de historische bronnen van alles dat in het heden zo verwarrend lijkt. Niks gaap!
TIMO DE RIJK
Timo de Rijk, directeur van het Design Museum Den Bosch, en Hans Gubbels, directeur van Discovery Museum Kerkrade, schrijven op deze plek bij toerbeurt over design en andere zaken.
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.