Galerie leidt eigen klanten op

“Er wordt vaak gezegd dat kunst alleen voor de elite is. Daar heb ik een vreselijke hekel aan”, zegt Judy Straten. Toch brengt ze in haar nieuwe galerie in Horst geen ‘gemakkelijke’ kunst. Haar geheim: educatie.
Vijf jaar geleden nam Judy Straten de galerie van Marijke Raaymakers in Grubbenvorst over. Geleidelijk zette ze de bestaande collectie naar haar eigen hand. Vanuit haar achtergrond in de interieurvormgeving kwam ook de toegepaste kunst in beeld. In 2007 opende ze een filiaal in ontwerpstad Eindhoven, geheel gericht op design. Inmiddels was de galerie in Grubbenvorst te klein geworden. De verhuizing naar een pand in down-town Horst – een voormalige tapijthandel met meerdere ruimtes en besloten hoeken – biedt de mogelijkheid de wisselwerking tussen autonome en toegepaste kunst te laten zien. Er is een afdeling met design-artikelen van bekende ontwerpers als Droog Design en Ontwerpduo, maar ook van kunstenaars uit Stratens eigen stal.
De openingsexpositie in Horst laat zien dat stijl voor Judy Straten niet maatgevend is. Die loopt uiteen van haast foto-realistisch tot vrijwel abstract: “Ik kies in de eerste plaats op intuïtie, maar na verloop van tijd heb ik gemerkt dat er een zekere nadruk ligt op werk met een melancholieke ondertoon, een gevoel van herinnering. Het hoeft voor mij niet hard en helder te zijn. Kunst moet voor mij altijd een dubbele lading hebben.” Lys Vosselman bijvoorbeeld schildert op het eerste gezicht duidelijke voorstellingen in sprekende kleuren, maar als je beter kijkt, ga je je afvragen wat er nu eigenlijk gebeurt: een omhelzing lijkt een dodelijke greep te worden, of misschien toch een zorgzaam gebaar. In de ‘bewegende tekeningen’ van Simone Hooymans, gedigitaliseerd en op de computer geanimeerd, vinden trage, raadselachtige veranderingen plaats. Raymond Allaerts roept in zijn wazige, in bruintinten gedompelde schilderijen op basis van filmstills een sfeer op in het grensgebied van dagdroom en nachtmerrie.
Aan de galerie is ook een kunstuitleen verbonden. “Dat is vooral een manier om mensen te wennen aan kunst in huis”, zegt Judy Straten. “Het publiek is hier vrij behoudend, dit is niet de Randstad. De collectie in de uitleen is dan ook toegankelijker dan in de galerie. Toch worden leners vaak kopers. Daarnaast doe ik kunstprojecten op scholen. Ik vertel iets over een aansprekende kunststroming, bijvoorbeeld Pop Art, kinderen mogen zelf aan het werk, maar klassen komen ook naar de galerie. Als je in deze regio kunst wilt brengen die iets te vertellen heeft, is educatie heel belangrijk.”

Galerie Judy Straten, Schoolstraat 7, Horst. www.galeriejudystraten.nl.
Galerie Judy Straten in Horst. Rechts de designhoek, links een schilderij van Jos van Gessel, erboven een glasobject van Ellen Urselmann. foto Zuiderlucht