In de week van onze Oranje koningsdag en de kroning van de Britse vorst bezocht ik ook nog eens het prachtig gerestaureerde en vernieuwde Paleis het Loo. Laat ik het zo zeggen: dan heb je je portie monarchistische zelf-felicitatie wel gehad. 

Om een beetje tot mezelf te komen, herlas ik het magistrale boek van popjournalist Jon Savage over de Britse punk. In England’s Dreaming volgen we de opkomst en ondergang van de beruchtste band van het midden van de jaren zeventig, de Sex Pistols. 

Zonder muzikale ervaring en volgens velen toen met nauwelijks muzikaal talent, zette de band in nauwelijks drie jaar Engeland en de wereld op stelten. Het boek werkt toe naar het hoogtepunt van de band, het geweldige punkrock-nummer God Save The Queen. Savage schetst een korte episode uit het leven van de piepjonge muzikanten tegen een achtergrond van armoe, uitzichtloosheid en misbruik, maar ook gedreven door creativiteit en artistiek protest. 

Ze hadden een intense hekel aan elkaar

Onwaarschijnlijk was het allemaal wel. De bandleden hadden een intense hekel aan elkaar, hun manager, de platenmaatschappij en eigenlijk de hele wereld. Tussen vechtpartijen en verscheurde platencontracten door was het een wonder dat God Save the Queen precies tijdens de viering van het 25-jarige jubileum van de Britse koningin in 1977 uitkwam. Nee, het was geen goed georkestreerde actie. De Pistols bevonden zich in het oog van de storm, die ze even dachten zelf veroorzaakt te hebben, maar die al na een jaar niet meer in de hand te houden was. En ergens kon het niet anders dan dat die tikkende tijdbom onder de corrupte BBC, het hypocriete Britse vorstenhuis, de hardvochtige regering Thatcher en de perverse Britse klassenmaatschappij juist op dat moment tot ontploffing moest komen. 

Toen de band nauwelijks een jaar later aan drugs, ruzie en geweld aan zichzelf ten onder ging, was de daad verricht. En wat deed ík, toen de aartsbisschop van Canterbury bijna een halve eeuw later de ruim twee kilo zware gouden kroon op het hoofd van de kersverse 74 jarige Britse vorst zette..? Juist. Het klonk fantastisch. 


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.