Hoe hack je een haardroger? “Door die helemaal uiteen te halen en van de componenten iets nieuws te maken”, zegt coördinator Katrien Dreessen van Fab Lab Genk.
Het idee achter Hack-a-Thing, een project uit 2013, is heel eenvoudig. En de haardroger kun je vervangen door een stofzuiger, een broodrooster, een lamp, een radio of een autootje. Dreessen: “Bijna iedereen heeft wel apparaten in huis die stuk zijn of die niet meer gebruikt worden. Uiteindelijk zullen ze worden weggegooid, maar dat is zonde. Vanuit Fab Lab Genk hebben we jongeren tussen de achttien en twintig jaar gevraagd om zoveel mogelijk van die spullen mee te nemen, ze uit elkaar te halen en van de losse onderdelen nieuwe objecten te fabriceren.”
Uiteraard ligt het bevorderen van duurzaamheid aan het project ten grondslag. Volgens Dreessen en collega’s bedreigen voortdurende productie en consumptie de leefbaarheid van de samenleving. Nog zeer bruikbare apparaten worden voortdurend vervangen door nieuwere, snellere, modernere apparaten.
Dan neemt Katrien Dreessen (Genk, 1980) het woord wegwerpmaatschappij in de mond, en dat smaakt niet al te fijn. Tijd om het tij te keren derhalve en dus organiseert ze een reeks workshops waarin jongeren worden begeleid in het hacken van alledaagse apparaten, maar ook de Nintendo Gameboy waar ze niet meer naar om kijken of een Wii uit de prehistorie. In het Fab Lab Genk, gelieerd aan de plaatselijke MAD Faculty, de hogeschool voor Media, Arts and Design, staan moderne apparaten waarmee ze nieuwe objecten kunnen creëren. Als in elk Fab Lab zijn er 3D-printers ter beschikking, lasersnijders, en freesmachines. De jongeren leren er mee om te gaan en worden ingewijd in Arduino, een zogenaamd open source platform voor prototypes.
De eerste serie workshops leverde een aantal interessante objecten op die tijdens de Design Triënnale worden geëxposeerd. “Jammer genoeg niet de koffiebrander die onder meer uit onderdelen van een stofzuiger en haardrogers werd gemaakt”, zegt Dreessen. “Die wilde de maker per se mee naar huis nemen.” Wel is er een robot te zien die met licht schrijft, onder andere gemaakt uit onderdelen van een oude Roomba-stofzuiger. De oude stofzuiger kreeg een extra verdieping waarop een verticale rij van LED-lichtjes werd bevestigd. DJ Toasty is een oventje dat een nieuw leven kreeg als muziekbox en er wordt een automatische plantverzorger getoond die planten licht en water geeft wanneer dat nodig is.