Rumoer rond prijs in Venlo
Jack Reubsaet (31) uit Maastricht heeft de Van Bommel Van Dam Prijs, een stimuleringsprijs voor jonge kunstenaars, gewonnen. Dat de jury unaniem was, zoals het gelijknamige Venlose museum in het begeleidend persbericht liet weten, was een leugentje om bestwil. De naam van Birgitte van Drie, een van de genomineerden, bleef tot de avond van de prijsuitreiking rondzingen als favoriet van minimaal één van de juryleden. Reubsaet verdient met de prijs een oorkonde, 5000 euro en de aankoop van een werk door het museum.
Vesteda Toren
De Vesteda Toren in Eindhoven van architect Jo Coenen is bekroond tot BNA-gebouw van 2007. De smalle, ruitvormige woontoren heeft de stad “een nieuw en prominent landmark” geschonken, aldus de jury die vindt dat Eindhoven met het gebouw een ‘instant monument’ rijker is geworden. Ondanks zijn opvallende uiterlijk heeft de toren zich volgens de jury zich “zeer harmonieus weten te schikken in het bestaande stedelijk weefsel.”
Cultuurfabriek
Vijf Maastrichtse cultuurinstellingen hebben zich gemeld als potentiële gebruikers van de voormalige Sphinx-Timmerfabriek: het Limburgs Symfonie Orkest, de theaterinstellingen Huis van Bourgondië en Het Vervolg, klankwerkplaats Intro/In situ en filmhuis Lumière. Na een grondige verbouwing moet het complex, waar mogelijk ook een middenzaal in komt, onder de noemer Cultuurfabriek gaan fungeren als centrum van de zogenaamde creatieve industrie (‘new ideas in old buildings’). Het plan past binnen het stedelijke beleid dat cultuur als belangrijke innovator van de stedelijke economie beschouwt. Maastricht wil in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden.
Pand Mooren
Designprijs
Guus Beumer begint zich steeds nadrukkelijk te roeren. De culturele omnivoor, part time directeur van zowel NAi (Nederlands Architectuurinstituut) als Marres (centrum voor contemporaine cultuur) in Maastricht heeft samen met het tijdschrift Frame een tweejaarlijkse designprijs in het leven geroepen. De uitreiking van de eerste editie van de prijs, The Great Indoors, is op 16, 17 en 18 november en gaat gepaard met een conferentie en workshops. De prijs kent vijf categorieën: winkel, vrije tijd, werk, publiek en interieur. Elke prijswinnaar krijgt 10.000 euro.
Het pand Mooren in Horst lijkt voorlopig voor de sloop gered. Het verzet van een groep inwoners lijkt daarmee een eerste succesje te hebben geboekt. Onderzoek naar de historische en architectonische waarde wees uit dat een monumentenstatus van het vijftig jaar oude gebouw tot de mogelijkheden behoort. Met een investering van een half tot driekwart miljoen euro zou het in modernistische stijl gebouwde gebouw geschikt zijn te maken voor een woon- en/of kantoorfunctie. Sloop zou in financieel opzicht de minst rendabele oplossing zijn. Na het zomerreces komen burgemeester en wethouders met een voorstel.