Met mega-dansproducties op Amerikaanse leest verovert choreograaf Benito Deane het land. Elke keer weet hij met zijn dansschool uit Brunssum het grote podium te halen, nu met drie acts tegelijk. “Ik wil dat de kids weten waar hiphop vandaan komt. Het is een cultuur met een verhaal.”
Het begon met Idols in 2002 en de X-Factor vier jaar later. De talentenjachten op de commerciële zenders waarbij half Nederland over onvermoede zangtalenten leek te beschikken. In navolging van deze populaire megashows werd ook dans uit de stoffige hoek van klassiek ballet en ballroom gehaald. So You Think You Can Dance, Holland’s Got Talent en het nieuwe programma Everybody Dance Now zijn wedstrijden en realityshow ineen waar glorende danssterren hun kunnen laten zien. Van modern tot hiphop, van klassiek tot showdance. Van kinderen van acht jaar tot volwassenen. Solo of in groepen van bijna dertig dansers.
Choreograaf Benito Deane van de gelijknamige dansschool voor hiphop, break- en showdance in Brunssum draait er zijn hand niet voor om. Hij en zijn crew zijn nationale helden. Zeg Benito Dean en je denkt aan No Escape XXL! Onder zijn leiding werd de dansgroep vorig jaar tweede in de finale van Holland’s Got Talent. En nu praat iedereen over Andreas Maintz, de ‘big man’ die bij Everybody Dance Now alles op de kop zette met zijn spectaculaire ‘popping & locking’ act, een robotachtige stijl van dansen. Maintz, docent bij Benito Deane’s dansschool, is niet de enige uit Brunssum die na een succesvol optreden door mocht naar de live show. Ook Megacrew The Pack, 26 kids van acht tot veertien jaar, en Ultimate Escape, 28 volwassen dansers, kwamen glansrijk door de voorrondes. Achter de coulissen stond Deane te stuiteren van trots. Niet eerder haalde een dansschool in Nederland met zoveel acts een live uitzending.
Hoe krijgt hij het voor elkaar? “Dat is mijn geheim”, lacht Benito Deane (Paramaribo, 1964). Als je hem ziet, begrijp je in elk geval waar het vandaan komt. Deane is één en en al energie en enthousiasme. Zelfs als hij stilstaat, beweegt hij nog. “Maar”, zegt hij, “je dansers motiveren is een ding. Ik wil ook dat ze weten waar hiphop vandaan komt. Het is een cultuur met een verhaal. Hiphop is ontstaan in de zwarte wijken van New York waar vetes werden uitgevochten op straat, in dance battles. Die geschiedenis moet je niet alleen beseffen, je moet haar voelen.” Met een vader uit Frans-Guinea en een moeder uit Suriname zit bij Deane het dansen maar ook de strijd in het bloed. “Mijn moeder zei altijd: Benito, om hetzelfde te bereiken moet je harder werken dan een blanke.”
En hard werken deed hij. Een opleiding heeft hij vijf maanden gevolgd, in Arnhem. Toen had hij het wel gezien met anderen die hem vertelden wat hij wel en niet moest doen. Als klein jochie jatte hij de danspasjes van zijn broer op de muziek van Saturday Night Fever. Later trok hij van voorstelling naar voorstelling, of het nu dans in een theater was of acrobatiek in een circus. Alle invloeden en ondervindingen liet deze self made man in 2001 samenkomen in zijn dansschool in Brunssum. De rest is nog steeds tegenwoordige tijd.