Peperdure diamanten, zilveren en gouden sieraden en juwelen en andere blingbling: je hebt er wat mee of het kan je gestolen worden, zoals vorige maand op de kunstbeurs Tefaf in Maastricht gebeurde.
In Antwerpen lukt het DIVA, het in 2018 gefuseerde Diamantmuseum en Zilvermuseum, heel aardig om op eigenzinnige wijze interesse op te wekken voor het onderwerp. Nu het museum wordt verbouwd is er nu op de Grote Markt, in de voormalige VVV, een pop-up. Een aardig zoethoudertje totdat het museum op 9 december weer heropent aan de Suikerrui.
Naast het verhaal van de geschiedenis van Antwerpen als diamanthoofdstad van de wereld, het winnings- en bewerkingsproces (denk slijpen, ciseleren, graveren) en de prijsbepaling zijn er uiteraard blinkende edelstenen te zien – omwille van de veiligheid zijn het vooral replica’s.
Ook is er een ereplek ingericht voor het art deco-servies Gioconda van Philippe Wolfers, in 1925 te zien op een kunstexpo in Parijs in het paviljoen van Victor Horta.
Spannender wordt het als talentvolle zilversmeden en kunstenaars op niet voor de hand liggende wijze met het edelmetaal aan de slag gaan. Zoals de Belgische kunstschilder Gilbert Swimberghe (bekend van zijn driehoeken in gekleurde vakken), die een abstract juweel fabriceerde, of Max Gielis die een werktuig van zilver maakte, al is (bewust) onduidelijk wat je met het werktuig kunt. Van de ingelijste bekers met tandenstokers achter glas van Hilde De Decker is dat wel duidelijk, al zal zilver niet echt lekker stoken. Ook geheel in lijn met het Belgische surrealisme is het Panamarenko-achtige ‘rotor’- hangertje van Rembrandt Jordan, met zilver, staal en kristal – turritella agate om precies te zijn.
Wat als we de juwelen niet kunnen dragen omdat ze onaf zijn, vraagt Andreea Cojocaru zich af met behulp van halve ringen en halve parelsnoeren. Zijn wij als consument dan nog bereid er iets voor te betalen?
Interessant weetje: wie lid wil worden van de Antwerpse Diamantbeurzen dient van onbesproken gedrag te zijn; zelfs vreemdgaan kan reden voor weigering zijn. En als je geen geld hebt om een diamant aan te schaffen, kun je ook een diamant wórden – als je dood bent. De koolstof die overblijft na verbranding van je lichaam kan onder hoge druk en grote hitte in een laboratorium tot een diamant worden geperst.
Work in Progress. Van 22.3 t/m 26.11 in DIVA Pop Up, Grote Markt 13 in Antwerpen. divaantwerp.be