In zijn Quarantalks vanuit de Muziekgieterij in Maastricht ontvangt ZL-medewerker LEON VERDONSCHOT zondagavond singer-songwriter Bertolf. Het gesprek is vanaf 20.30 uur te zien via de FB-pagina van Zuiderlucht.

Een vrolijke, opgewekte banjo en mandoline zetten de toon voor Don’t Look Up, Don’t Look Down, de nieuwe single van singer-songwriter Bertolf. Hij tourde de laatste jaren zowel met de band Her Majesty, met Kasper van Kooten, en solo. Zijn nieuwe album nam hij op in een plek waar veel muzikanten zich het afgelopen jaar – mits er een tuin voorhanden was – terugtrokken: een tuinhuisje, in Bertolfs geval in Zwolle. 

Hij nam het album ‘coronaproof’ op, grapt hij in het persbericht: hij speelde alle instrumenten zelf – op de drums na, maar die kwamen pas later, toen de nummers het tuinhuis al hadden verlaten. 

Dat de single veel meer naar folk en roots klinkt dan de rest van het album komt door die mandoline en banjo, en dat je die hoort, komt simpelweg doordat ze nog bij Bertolfs gitaarroadie lagen. En dat komt weer doordat Bertolfs theatertour met Her Majesty abrupt aan een einde kwam door de eerste lockdown (die van 2020, de intelligente). Typisch voor muziek in coronatijd: er is meer ruimte voor toeval. 

Het album komt binnenkort uit, en in een interview heeft Bertolf al aangekondigd dat het minder melancholiek zal klinken dan voorloper Big Shadows of Small Things. Behalve het titelnummer Happy in Hindsight, dat gáát zelfs over zijn melancholie. ‘Ik heb wat moeite om in het moment te genieten. Ik kijk altijd ver vooruit in de toekomst, of juist terug, in het verleden. Ik ben een enorme nostalgicus. Ik kan vorige maand al romantiseren, gisteren zelfs. Ik zie dat waar ik me druk om maakte, achteraf niets voorstelde. Ik had zorgeloos kunnen zijn. Zo ben ik happy in het verleden en in de toekomst, maar niet in het nu.’

Bertolf in Quarantalks: zondag 7 maart om 20.30 uur, o.a. via de Facebookpagina van Zuiderlucht.