De als architect opgeleide Cas Oorthuys (1908-1975) werkte als grafisch vormgever tot hij, eind jaren dertig, in de fotografie belandde. Die grafische achtergrond is zichtbaar in zijn foto’s van de iconische weg- en waterbouwwerken van de naoorlogse wederopbouw. Maar zijn foto’s van het dagelijks bestaan, waarmee hij beroemd werd, sneed hij naar believen aan. Het verhaal dat hij wilde vertellen was belangrijker dan de artistieke waarde van zijn fotografie.
Oorthuys is vooral bekend als wederopbouwfotograaf. Zijn foto’s stralen het optimisme uit dat zo met die jaren in verband wordt gebracht – in elk geval in ons collectieve geheugen. Misschien was het wel andersom, en heeft dat optimisme zich juist door Oorthuys’ foto’s in onze hoofden genesteld.
Gemakkelijk werd het nooit, mensen fotograferen. “In al die jaren dat ik nu fotografeer, ben ik nooit het gevoel kwijtgeraakt dat je met fotograferen eigenlijk inbreuk maakt op andermans leven.” Bij zijn buitenlandse foto’s denk je die reserve te zien, in de foto’s van herrijzend Nederland niet. Vooral door de oorlog ontwikkelde Oorthuys een onwrikbaar engagement met de mensen en de omstandigheden waarin ze het, alleen of met zijn allen, moesten zien te rooien.
Cas Oorthuys – Op het netvlies. Van 30 juni t/m 22 september in het Limburgs Museum in Venlo. limburgsmuseum.nl