2011 was een jaar van sociale onrust en wereldwijde protestbewegingen, met rellen in Londen en Vancouver en demonstraties als Occupy Wall Street in New York en de Arabische Lente in Tunis als voornaamste blikvangers.
De Canadese kunstenaar Stan Douglas (Vancouver, 1960) maakte vijf panoramische foto’s die de indruk wekken dat hij met zijn camera ter plekke was. In werkelijkheid gaat het om minutieuze reconstructies. Douglas deed uitgebreid onderzoek, zette de situaties met behulp van acteurs in scène en bewerkte foto’s van de verschillende locaties om het beeld van 2011 zo getrouw mogelijk te benaderen.
De zo ontstane hyperrealiteit is volgens Douglas niet bedoeld als documentatie of om de toeschouwer in de maling te nemen, maar dient vooral ‘als een soort plattegrond van een opstand’. De wereldwijde protesten in 2011 konden zo snel tot stand komen door het gebruik van social media; Douglas spiegelt de gebeurtenissen aan de diverse Europese opstanden in 1848, die toentertijd ‘analoog’ ontstonden, aan de hand van pamfletten.
In het tweekanaals videowerk ISDN wisselen rappers in Londen en Caïro, op 5000 kilometer afstand, muziek uit en stellen elkaar vragen over ras en klasse, genres die in 2011 uitgroeiden tot een soundtrack van jeugdige opstand. Douglas creëert de illusie van een voortdurende uitwisseling door opnames zodanig te snijden en te plakken dat de kijker een performance beleeft die nooit op die manier heeft plaatsgevonden. Er ontstaat een weergave van de realiteit die ook de realityshows op tv kenmerken.
Stan Douglas, 2011 ≠1848 en ISDN. T/m 28.01 in De Pont Museum in Tilburg. depont.nl