Ronald van Iersel, eigenaar van Galerie Whiterouge in Maastricht, koopt al sinds zijn vroege studententijd kunst en vintage design. Tien jaar lang werkte hij als huisarts. Sinds 2006 combineert hij de passie van de verzamelaar met de gerichte blik van de handelaar.
Galerie Whiterouge concentreert zich op de periode 1920-1980: van kloeke art deco via modernistische buisstoelen tot flitsende ontwerpen van hedendaagse klassiekers als Frank Gehry of Ettore Sottsass. Bij de beeldende kunst ligt een zekere nadruk op sober, minimalistisch werk uit de jaren vijftig en zestig.
Ter gelegenheid van de heropening van de galerie aan de Looiersgracht is tot het einde van dit jaar een tentoonstelling te zien met tafels, stoelen en lampen ontworpen door architecten. Ze worden gecombineerd met werk op papier van Markus Lüpertz.
“Voor architecten is de constructie heel belangrijk”, licht Van Iersel toe. “Bij een gebouw is dat logisch, anders zakt het gewoon in elkaar. Maar je ziet het ook terug als architecten meubels ontwerpen. Als design draait om constructie, vormgeving en functie, dan halen architecten juist de constructie naar voren.” Hij wijst op een bank van Roy Fleetwood: “Die uitstekende poten, vooral van achteren is het net een maanlander. Je ziet precies hoe hij in elkaar zit. Bij een ‘gewone’ bank is dat allemaal verstopt achter de bekleding.” Even verderop steekt een wandlamp zeker een meter de ruimte in. Het is een ontwerp van Paolo Rizzatto. De fragiele draai-arm blijkt te balanceren op één enkel punt. De kunst zit hier inderdaad in de constructie.
Maastrichts erfgoed is ook vertegenwoordigd. Zo zijn er enkele stoelen uit het oude Gouvernement aan de Bouillonstraat, op een steenworp afstand van de galerie. Ze zijn gemaakt rond 1935 door het (toen nog) Maastrichtse bedrijf Wagemans & Van Tuinen, het latere Artifort, en hoogstwaarschijnlijk ontworpen door de architect van het gebouw, rijksbouwmeester G.C. Bremer. De verzilverde buisconstructie wekt de suggestie dat de statenleden en gedeputeerden oog hadden voor de toekomst, maar de huiselijke, donkerbruine bekleding doet vermoeden dat het ook weer niet al te gek moest worden.
Constructions, t/m 31 december 2009. Galerie Whiterouge, Maastricht. www.whiterouge.com