Betovering

Als u tussen de maartse buien door een beetje opgevrolijkt wilt worden, dan moet u naar Heusden-Zolder gaan. Daar presenteert Galerie De Stijl werk van twee jonge kunstenaars, Léopoldine Roux en Tinka Pittoors. Hun werk sprankelt van fantasie en beeldende kracht.

De schilderijen en objecten van Léopoldine Roux, geboren in 1979 in Lyon maar al een aantal jaren werkzaam in Brussel, oogt op het eerste gezicht minimalistisch. Veel van haar werk is monochroom of bijna monochroom. Vooral de ‘Bubble paintings’, opgebouwd uit kleinere en grotere cirkels, lijken aanvankelijk oefeningen in meditatie, beeldende equivalenten van de muziek van Philip Glass. Van dichterbij blijken de cirkeltjes een bollend, glanzend, haast sensueel oppervlak te hebben. Dat sensuele – het tegendeel van koel minimalisme – is nog veel duidelijker in de ‘Morphic Cubes’. Houten blokken, meestal bestaand uit verschillend gekleurde laagjes, zijn gedeeltelijk bedekt door een klodder felgekleurd poly-urethaan. Ze doen denken aan Engels drop, maar dan overgoten met aardbeien- of vanillesaus. Een losse roze-groen-gele ‘blob’ op de vloer heet ‘Sweat sweet’. “Léopoldine maakt art candies”, lacht galeriehouder Geert Mullens. “Je suis une enchanteresse”, zegt Roux zelf: een tovenares, een verleidster. Dat is ze inderdaad. Met een paar simpele, op het raam geplakte roze en paarse bollen betrekt ze het uitzicht vanuit de galerie op het verlaten Kempense mijngebied bij het sprookjesdécor dat ze binnen heeft ingericht.

Tinka Pittoors (1977, woont en werkt in Gent) maakt tekeningen en assemblages die je ook als sprookjes zou kunnen zien. Bolletjes wol, plexiglas, gootsteenontstoppers, houten stokjes, minuscule speelgoedpoppetjes, restjes stof, klemmetjes en zwenkwieltjes vormen raadselachtige objecten, naar alle kanten uitstekende kerkgebouwen en complete landschapjes, al dan niet in verdiepingen. Een mannetje staat op een glibberige berg bij een vlaggetje. In een gammele mini-vitrine ligt een verweerd wit klompje waaruit drie oranje paddenstoeltjes groeien. Door het kleine formaat en de ogenschijnlijke houtje-touwtje manier waarop ze gemaakt zijn hebben de bouwwerkjes iets aandoenlijks. Pittoors’ tekeningen lijken te suggereren dat het haar gaat om de verbindingen tussen groei en constructie, tussen natuur en cultuur. Een terugkerend motief is een huis of kerk met een wortelstelsel. Maar oog in oog met haar wonderbaarlijke assemblages verdampt dit soort algemeenheden. Elk object is een wereldje op zich, product van de verbeelding van Pittoors, maar tegelijkertijd startpunt voor die van de toeschouwer. Onwillekeurig raak je verbaasd, geamuseerd en tenslotte getroffen door haar mini-universum. Ook Tinka Pittoors is een enchanteresse.

A state of tense, werk van Léopoldine Roux en Tinka Pittoors. Galerie De Stijl, Heusden-Zolder (België). T/m 6/4, zo 14-18. Zie: www.galeriedestijl.be.