Behagen willen ze, de meisjes op de foto’s van Liesje Reyskens, en ze weten heel goed hoe ze dat moeten doen: hoe ze moeten staan, hoe ze moeten kijken, wat ze moeten laten zien en wat ze moeten verhullen. Tegelijkertijd weten ze niet goed wat ze in gang zetten. Ze beginnen met het spelletje, maar ze hebben het nog nooit uitgespeeld.
Raffinement en onschuld, het blijft een onweerstaanbare combinatie, vooral omdat je niet precies weet wat je ermee aan moet. Je ziet een uitdagende oogopslag, een haast verveelde trek om de mond, een hoog opgetrokken broekje, een knuffel, een ondoorgrondelijk mengsel van naturel en maniertjes: waar gaat het verkleedpartijtje over in volwassen verleidingskunst? De meisjes op de foto’s zijn reïncarnaties van Lolita, de twaalfjarige hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van Vladimir Nabokov. Op de poster bij Stanley Kubrick’s verfilming uit 1962 kijkt ze je aan over haar hartvormige zonnebril, haar rode lippen om een lolly getuit. Hoezo onschuldig? Maar ze zijn ook reïncarnaties van het ontluikende meisje dat op talloze schilderijen van Edvard Munch figureert. Zij laat de andere kant van het verhaal zien: de onzekerheid, de angst voor wat komen gaat. Ook de foto’s van spichtige meisjes in bikini waarmee Rineke Dijkstra in de jaren negentig bekend werd, zijn niet ver weg.
Het werk van Liesje Reyskens, kortom, staat in een lange traditie, maar voegt daar ook iets aan toe. Het is zo kleurig, speels en fantasierijk dat alle zwarigheid die zich aandient eigenlijk alleen maar uit jezelf kan komen. Zo zeggen deze foto’s misschien meer over je blik als toeschouwer – als man, bijvoorbeeld, of als bezorgde ouder, wat ik toevallig allebei ben – dan over die meisjes zelf.
Liesje Reyskens werd in 1984 in Zonhoven geboren. In 2008 werden haar straatbeelden met topless modellen geselecteerd voor de Canvas Collectie en geëxposeerd in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Dit leidde tot uitnodigingen van galeries in België en Nederland. Deze maand hangen haar foto’s in het hoofdkantoor van uitzendketen ASAP in Genk. Het is de eerste tentoonstelling in een nieuw opgezette reeks met werk van jonge, aanstormende kunstenaars uit Vlaanderen. Dat belooft wat, want met Reyskens laat het bedrijf zien niet bang te zijn voor kunst die meer te bieden heeft dan alleen maar een mooi plaatje.
Liesje Reyskens. ASAP Foundation, Zuiderring 11, Genk (B), t/m 26 maart, tijdens kantooruren en zaterdag 14-17 uur. http://www.asap.be/Nieuws-Gallery-opent-met-Liesje-Reyskens.html
Tevens is werk van haar te zien op de Art & Antiques Fair in Den Bosch van 16 t/m 25 april. www.afsh.nl