Ode aan het materiaal
Monos Art Gallery, gevestigd in een voormalige werkplaats in de oude wijk Sainte-Marguerite aan de rand van het centrum van Luik, bestaat vijf jaar. In die tijd is onder de leiding van oprichter en gangmaker Constant een internationale stal van meer dan honderd kunstenaars opgebouwd. Deze zomer, ter gelegenheid van het eerste lustrum, is hieruit een rijke selectie te zien.
Lopend door de aaneenschakeling van grotere en kleinere ruimtes waaruit de galerie bestaat, wordt duidelijk dat de nadruk in de collectie ligt op werk dat, kort en bondig gezegd, het materiaal doet spreken. De schilderijen die er hangen gaan in de eerste plaats over verf, meer dan over afbeelding of illusie. Zo zijn er indrukwekkende abstracte doeken met spatten en druipers van de Peruaans-Duitse schilder Antonio Maro, er is krachtig werk van Maastrichtenaar Alex Zeguers en omfloerste, meditatieve kleurvlakken van Romain van Wissen en de Zwitser Markus Baldegger. André Romus gaat nog een stapje verder: zijn panelen in sombere aardetinten zijn haast geboetseerd uit een mengsel van pigmenten en kwarts en doen met hun scheuren en kloven denken aan basalt en vulkanisch gesteente. De foto’s van Jean Jansiss bieden weliswaar een volstrekt herkenbare afbeelding van de werkelijkheid, bijvoorbeeld het San Marcoplein in Venetië, maar ontlenen hun droomachtige effect toch vooral aan de bijzondere manier van afdrukken met Arabische gom op grof papier.
Ook het beeldhouwwerk is sterk vanuit het materiaal gedacht. De inkervingen in de ranke sculpturen van Armin Göhringer lijken haast uit het hout voort te komen. Anne Jones en Anne-Marie Klenes werken met leisteen, hard en breekbaar tegelijk – eigenschappen die in het geval van Jones worden benadrukt door de combinatie met roodbruin geoxideerd cortenstaal. In de projectruimte in de kelder van de galerie bereikt Sylvie Turpin, afkomstig uit Frankrijk, een vergelijkbaar paradoxaal effect. Haar kleurige, langwerpige en envelop-achtige objecten lijken gevormd, haast gevouwen uit kunststof of misschien dunne platen lood of zink. Ze blijken gemaakt te zijn van beton.
De tweede kelderruimte is gewijd aan fotografie en wordt beheerd door de reeds genoemde Jean Janssis. Op dit moment is er werk te zien van de Pools-Belgische fotograaf Marc Wendelski. Het documentaire karakter of de maatschappelijke boodschap die in veel hedendaagse fotografie overheerst, is bij hem afwezig. “Pure fotografie”, zo karakteriseert Janssis de ingehouden-poëtische, soms bijna monochrome beelden van Wendelski.
Monos Art Gallery, Rue Henri Blès 39, Luik. Tentoonstelling ‘Vijf jaar’ en presentaties van Sylvie Turpin en Marc Wendelski t/m 7 september. Zomersluiting t/m 22 augustus. Op verzoek ook gedurende vakantie open, bel 0032 475 328514 of 0032 486 701701. www.monosgallery.com.