‘De kettingreactie begint bij de glimmende dikkop.’ Ook slecht nieuws kan mooi klinken, zo bewees deze zin die me een spontane glimlach ontlokte.
Ik las de zin in een pagina-twee nieuwsverhaal in de krant, tussen het politieke nieuws met een hoge dichtheid van namen. Toch ging het nu eens niet om een weifelende politicus of een zich misdragende BN’er, al diepte mijn associërende brein bij ‘glimmende dikkop’ alvast wat namen op.
Het bleek over een mierensoort te gaan. De beestjes haalden het nieuws, omdat ze in Kenia een inheemse mierensoort verdringen. De soort in kwestie leefde voorheen in een symbiose met acacia’s, ze beschermen de bomen en andersom. Omdat de glimmende dikkop deze mieren heeft verdrongen, zijn er nu minder acacia’s. Als gevolg hiervan vinden de Keniaanse leeuwen minder schuilplekken om hun favoriete prooi te besluipen, zebra’s, en zijn ze overgestapt op buffels. In een notendop: de opmars van de glimmende dikkoppen verkleint de buffelpopulatie. Een in het artikel geciteerde wetenschapper legde uit dat dat de dikkop een ‘nieuwe blik biedt op kettingreacties in ecosystemen’.
Huh? Dat dieren, het klimaat, de mens, kortom alles op deze planeet met alles in verbinding is, dat wisten we toch al? Van bomen die met elkaar communiceren tot de vleugelslag van een vlinder die een orkaan tot gevolg heeft – elke gebeurtenis heeft een oorzaak en een gevolg. Alles en iedereen is met elkaar verbonden.
Ook ZOUT maakt deel uit van een soort ecosysteem. Elke ingreep of verandering kan grote gevolgen hebben. Méér online bestellingen betekent een grotere vraag naar kartonnen dozen betekent schaarste betekent een hogere papierprijs voor ZOUT.
Huh? Dat alles met alles in verbinding is, dat wisten we toch al?
Veranderingen in markt en maatschappij horen bij het ondernemen. Frustratie ligt pas op de loer wanneer er geen keuze meer is omdat de markt in de handen van weinigen ligt. Als, bijvoorbeeld, post.nl of Facebook voorwaarden of tarieven aanpast, mogen wij als afnemer braaf knikken en betalen.
Het is verleidelijk om in zo’n geval de grote monopolisten als enig schuldigen aan te wijzen. Het is zoals bij de mieren in Kenia: ‘De kettingreactie begint bij de glimmende dikkop.’
Alleen, dat beestje kwam toch ook niet uit het niets?
Met alles verbonden zijn betekent ook onderdeel zijn van het probleem. Zoals je, gelukkig maar, ook onderdeel bent van de oplossing.
Binnen het ecosysteem waarin ZOUT functioneert, verschuift veel. Één ding blijft onveranderd: uw behoefte aan goede informatie over wat er speelt in kunst en cultuur. Steeds meer lezers gebruiken hiervoor telefoon en tablet; een transitie met consequenties waarover we u de komende maanden regelmatig gaan berichten. Hetzelfde geldt over de (on)mogelijkheid om die informatie gratis te kunnen blijven aanbieden.
Waar en hoe precies u in het culturele ecosysteem ook jaagt, knaagt of struint, we zijn blij om daarover met u in verbinding te zijn en te blijven. Ik wens u veel leesplezier met deze nieuwe ZOUT.
CHRISTIANE GRONENBERG, uitgever
c.gronenberg@zoutmagazine.eu
Oog voor cultuur – juist nu
Met een rechts kabinet op komst is de onzekerheid in de cultuursector groter dan ooit; juist nu is het zaak om het belang van kunst en cultuur onder ogen te zien. Steun ZOUT magazine en laat zien waar we voor staan en maak een bedrag van 15 euro (meer mag ook!) over naar NL55 SNSB 093 67 79 675 t.n.v Stichting Zuiderlucht, onder vermelding van ‘steun 2024’. Stuur ter bevestiging een mailtje naar info@zoutmagazine.eu en maak kans op een gratis jaarabonnement of een gratis boek.