NAÏEVE KLANKENTUIN
Wat goed is komt snel. Soms pijlsnel. De 26-jarige muziekproducer en dj Mitchel van Dinther, alias Jameszoo, reist al jarenlang de wereldpodia af. Met zijn band of als dj. Zijn elektronische muziekfantasieën zijn prikkelende en persoonlijke ontdekkingsreizen langs wereldmuziek, jazz, soul en experimentele klankcollages. “Het monster wordt soms groter dan jezelf.”
Naïeve computerjazz” noemt hij het zelf. Een exotische klankentuin waarin zijn alter ego Jameszoo heer en meester is. Mitchel van Dinther (Den Bosch,1991) vindt inspiratie in allerlei soorten muziek. “Of het nu een Braziliaanse jazzklassieker is, reteslechte hiphop of een goed geproduceerd soulliedje uit de sixties.”
Begin vorig jaar ontving hij van de BBC de prestigieuze John Peel Play More Jazz Award. In het najaar van 2017 werd zijn debuutalbum Fool uit 2016 integraal gespeeld door het Nederlandse Metropole Orkest. Fool kwam uit bij het Amerikaanse platenlabel Brainfeeder van Flying Lotus, de producer die befaamd is om zijn vooruitstrevende elektronische muziek, en oogstte wereldwijd lof. “Ja, ik denk wel dat ik ondertussen op mijn pootjes ben geland”, glimlacht Van Dinther. “Het is echt geweldig dat ik nu iets kan verzinnen en kan uitvoeren met de juiste mensen. Ik had een paar jaar geleden niet verwacht dat ik hier mijn werk van kon maken.”
Nog niet zo lang geleden was Van Dinther zo groen als gras in kunstenland. In 2011 werd hij geselecteerd voor het talentontwikkelingsproject Brandstof van het bkkc. “Het Tilburgse festival Incubate tipte mij als talent. Alles was compleet nieuw voor me, ik draaide gewoon platen in cafés en had nog nooit gehoord van subsidiegelden voor kunst.”
Met behulp van subsidie kon hij een agent inschakelen en enige tijd later klopte ook het boekingskantoor van Mojo bij hem aan om de Nederlandse optredens te regelen.
Zijn doorbraakmoment was de uitnodiging in 2012 om te komen spelen op de Red Bull Music Academy in New York, waar hij in contact kwam met muzieklegendes als bassist Thundercat en producer Brian Eno. “Toen was het snel duidelijk, dit is wat ik echt wil: muziek maken en niet alleen als entertainment voor mezelf.”
Tegen die tijd was een overtuigend klinkend visitekaartje broodnodig, na een aantal ep’s moest zijn eerste echte album er komen. Dat klaar ik wel in een half jaartje, dacht hij. Dus niet.
Het werd jarenlang ploeteren. Met enige ironie: “In mijn persoontje huizen zowel een perfectionist als iemand die alles onderschat. Zeg maar gerust een helleteam.”
De albumtitel Fool verwijst naar zijn worsteling. Hij kan nu glimlachen om het arbeidsintensieve proces. In zo’n typische, ietwat raadselachtige Jameszoozin: “Er kwam zoveel op me af. Alsof je in een heteluchtballon zit, en alle gewicht overboord gooit om maar hoger en hoger te komen.”
Met geld uit de zogeheten Impulsgeldenregeling kon Van Dinther een live band opstarten, waarmee hij over de wereld tourt. Momenteel werkt hij aan een project met kunstenaar Philip Akkerman en broedt hij op zijn tweede studioalbum. “Ik heb mijn muziekloopbaan steeds stapje voor stapje kunnen opbouwen, daar ben ik erg dankbaar voor. Maar met al die concertreizen en dat regelwerk wordt het monster soms groter dan jezelf. Ik moet dan een pauze inlassen. Mijn vriendin en ik huren af en toe een huisje waar ik in alle rust aan mijn nieuwe projecten kan werken.”
ONTZETTENDE HONGER
Ieder talent heeft een sparringpartner nodig op weg naar succes. Jameszoo vond in Gosuin van Heeswijk (muziekkenner en programmaleider bij bkkc) een ideale begeleider. “Ik leerde Mitchel kennen toen hij nota bene bij mij op het matje moest komen. Hij deed in 2011 mee aan het project Band in a Barn, een projectweek voor musici in de Belgische Ardennen. Na een dag of wat liep Mitchel er gillend weg, het was helemaal niks voor hem vond hij. Ik moest hem er vervolgens wel op wijzen dat dit niet zomaar kon. Uiteindelijk bleek het een leergierige jongen met een ontzettende honger naar allerlei soorten muziek. Toen Mitchel bij mij in de buurt kwam wonen, hebben we verschillende luisteravonden gehouden. Hij absorbeert alle soorten muziek als een spons en maakt er vervolgens iets compleet eigens van. Met die open houding, goede sociale vaardigheden en een niet aflatende nieuwsgierigheid, creëert hij nu muziek met een geheel eigen stempel.”