Jos Thommassen maakt tekeningen en illustraties. Zijn werk is te vinden in Reader’s Digest, de Automatiseringsgids, NRC Handelsblad en Algemeen Dagblad, maar ook in schoolboeken en in lesmateriaal van de Rijkspolitie. Hij woont en werkt sinds zijn zeventiende in Breda.

“In Heythuysen komt een dwarsdoorsnede van mijn werk van de afgelopen tien jaar te hangen: illustraties en tekeningen voor kranten en tijdschriften, zegt Jos Thommassen (Neer, 1962). “En ik wil speciaal voor deze tentoonstelling iets maken. Ik ben de laatste tijd bezig met het combineren van beeld en tekst, een soort beeldverhalen. Daar wil ik iets van laten zien.”

“In mijn tekeningen vind je geen directe link met Limburg. Ik ben geboren en getogen in Neer. Mijn moeder en mijn broer wonen daar nog, ik kom er met enige regelmaat, maar de invloed van mijn geboortegrond is meer indirect. Opgroeien in een klein dorp, de rol van de katholieke kerk, carnaval – dat raak je niet kwijt. In mijn academietijd aan de Sint Joost in Breda was ik behoorlijk streng voor mezelf. Ik maakte abstract werk, werk dat puur over vorm ging, over gelaagdheid en herhaling, over hoe een mens kijkt. Het klinkt misschien raar maar er is, denk ik, een verband tussen die haast calvinistische strengheid en het katholieke geloof. Sinds kort heb ik dat werk weer opgepakt. Aan de ene kant kijk ik ernaar alsof het door een ander gemaakt is. Aan de andere kant sta ik er nog steeds achter en kan ik zo verder gaan waar ik gebleven was.

Het vermogen tot aanpassing, dat is ook katholiek: jezelf van het ene op het andere moment anders voordoen dan je bent, de plotselinge overgangen van het theatrale naar de werkelijkheid – ik heb het als kind voortdurend gezien. Een jaar of twintig geleden ben ik in heel korte tijd overgestapt op meer toegepast, illustratief werk. Dat had vooral praktische redenen, een kleiner atelier, kinderen, maar dat ik die switch zo snel kon maken heeft zeker te maken met mijn achtergrond.

Ik geef veel les. Dat is mooi om te doen. Professionals maken werk om te verdienen, amateurs betalen om erachter te komen wat tekenen is! Dan kom je als docent niet weg met gebazel, je moet to the point zijn. Daar heb ik veel plezier in. Zelfs meer dan dat: het is een missie.”

www.josthommassen.nl