De prijs van de KANTL voor Essay 2018-2021 gaat naar Cyrille Offermans voor zijn essaybundel Een iets beschuttere plek misschien, uitgegeven door De Arbeiderspers in de befaamde reeks Privédomein.
Een iets beschuttere plek misschien is geschreven als een ‘journal’, een in Nederland niet erg bekend genre met raakvlakken van (auto)biografie, dagboek, memoir en essay. De bundel kreeg in 2020 een vervolg met Midden in het onbewoonbare.
De KANTL-prijs wordt toegekend door de Koninklijke Academie voor Taal en Letteren. In een vierjaarlijkse cyclus wordt de prijs afwisselend toegekend voor proza, essay, poëzie en kinder- en jeugdliteratuur. Offermans schrijft recensies en cultuurkritieken in onder meer De Groene Amsterdammer, De Lage Landen en ZOUT magazine.
Volgens de jury bevestigen de twee journals dat Cyrille Offermans (Geleen, 1945) een van de meest prominente essayisten uit ons taalgebied is. ‘Offermans is een breed belezen criticus, die voornamelijk over niet-Nederlandse literatuur, film en beeldende kunst schrijft, maar in deze bundels krijgt ook de autobiografie een belangrijke plaats’, aldus de jury. ‘Zijn portretten en besprekingen zijn vaak spits geformuleerde discussies van een sterk geëngageerde schrijver. Wij hebben vooral onze waardering uitgesproken voor zijn internationale allures.’
Offermans werkt inmiddels aan een derde journal, ter voltooiing van een in het Nederlandse taalgebied unieke trilogie. De drie andere genomineerde boeken waren Waagstukken van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers, 2019), Het glanzend zwart van mosselen van Oek de Jong (Atlas Contact, 2020) en Is dit alles? van Jan Postma (Das Mag, 2021).
De essayprijs wordt op 19 oktober uitgereikt tijdens een openbare vergadering van de Academie. Eerdere winnaars waren Jan de Roder (2003), Stefan Hertmans (2008), Eric de Kuyper (2013) en Thijs Lijster (2018).
De twee journals van Cyrille Offermans kregen in ZOUT een voorpublicatie, respectievelijk in september 2018 en in november 2020.
Afgelopen voorjaar publiceerde ZOUT op ZATERDAG De generositeit in het werk van Cyrille Offermans, een synthese van diens oeuvre door Carel Peeters.