De afgelopen twee jaar ben ik vanuit verschillende hoedanigheden geconfronteerd met ‘de anders-dan-de-reguliere-bruiloft’, hetzij als gast, hetzij als kledingstylist. Het heeft me erg verbaasd, en soms meer dan dat, om van dichtbij mee te krijgen wat tegenwoordig voor de happy few gangbare manieren zijn om je bruiloft te vieren.
Het begint al bij de vrijgezellenparty. Ik kende dit niet anders dan voor de toekomstige bruid een avond doorzakken met vriendinnen (en de toekomstige bruidegom met vrienden), liefst in een aandachttrekkende outfit. Dit is inmiddels vervangen door culinaire trips naar plekken met een zo hoog mogelijk Michelinsterrengehalte, meestal voor de heren. Of drie dagen relaxen, chillen, masseren en alles wat erbij hoort in een luxe spa voor de dames. Op rekening van de vrienden en vriendinnen, want dat is gebruikelijk.
Maar dan de echte bruiloft, waar het uiteindelijk om te doen is. Ook hier worden de meest exotische en exclusieve locaties bedacht, van kastelen in Oostenrijk tot luxe strandpaviljoens aan de Côte d’Azur en van een intiem kerkje in een afgelegen luxe skioord tot een huwelijksplechtigheid op een zonovergoten strand op Curaçao. En dan niet één dag, maar liefst drie dagen. Een uit Amerika overgewaaid modeverschijnsel is de rehearsal party, voorafgaand aan de huwelijksdag. Want hoe mooi is het als de gasten elkaar al een beetje leren kennen? Vervolgens de ‘grote dag’, met allerlei organisatorische regeltjes en voorschriften. Als je geluk hebt mag je als gast aanzitten bij het diner, heb je pech dan moet je tussen kerkelijke plechtigheid en avondfeest je eigen plan trekken. Heel attent dat bruid en bruidegom je een aantal restaurants in de omgeving aanraden: andere sterrenzaken of exclusieve clubs. En tot slot ‘the day after’, die kun en wil je toch ook niet missen! Meestal veel informeler, dus zeker de moeite waard om nog een extra nachtje te blijven!
Voor elke dag geldt een andere dresscode, en de fantasie gaat hierin helemaal los. Van ‘rock and roll over the top’ tot dirndl outfit, het kan niet origineel genoeg. Regelmatig komt het voor dat klanten met specifieke kleurstalen in onze winkel komen omdat bruid en bruidegom aangegeven hebben dat enkel de kleuren van de stalen toegestaan zijn in de feestgarderobe. Een nuanceverschil is vaak een reden om de perfecte jurk toch niet te kiezen.
Mijn grootste zorg gaat eigenlijk uit naar de prijskaart (!) die aan al deze wensen en geboden hangt. Bruiloften worden toch vaak gevierd met leeftijdsgenoten, en de manier waarop de feestelijke dagen georganiseerd zijn vergt een behoorlijke investering van de gast. Op het onkostenoverzicht prijken naast de uitgaven aan een passend huwelijkscadeau nog de kosten van vluchten naar de bestemming, een aantal nachten verblijf in een hotel, maaltijden en het voldoen aan de juiste kledingvoorschriften. Misschien toch een generatie-dingetje dat ik hier mijn vraagtekens bij plaats?
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.