Op deze plek schrijft mode-expert Kiki Niesten over stijlvragen en zaken die haar aandacht trekken.

Mijn heimwee naar mooie kleren begint redelijk dramatische vormen aan te nemen.

Het duurt inmiddels al heel wat jaren dat de catwalks voorschrijven om er uit te zien alsof je een kringloopwinkel hebt geplunderd. Of de magazijnen van het Leger des Heils. Ik vraag me oprecht af wanneer het huidige modebeeld weer gaat veranderen?

Het uitermate populaire Instagram toont het ene na het andere beeld van volledig uit proportie getrokken silhouetten. Jassen en tops die minstens vier maten te groot zijn, broeken met het kruis op de knieën, en dan het liefst met zoveel mogelijk scheuren en gaten. Stoffen die eruitzien alsof ze al jaren gedragen zijn, eigenlijk versleten of veel te warm gewassen. Om nog maar te zwijgen over de variatie aan sneakers; hoe lelijker hoe beter! Liefst formaat skateboard. Want lelijk is het nieuwe mooi, hoe tegenstrijdig dit ook lijkt.

Streetwear voert de boventoon. Zonder hoodie kun je jezelf eigenlijk niet meer serieus nemen. En dit geldt voor vrouwen en mannen, ongeacht leeftijd. Dat kan een redelijk lachwekkend beeld opleveren. Mijn fantasie slaat er soms van op hol: een parkje vol met rollators, heren met wandelstokken en allemaal met een kleuterachtige fleece capuchontrui aan met de meest onzinnige teksten bedrukt. Ook het populaire rugzakje ontbreekt in mijn schrikbeeld niet. Het heeft wat mij betreft allemaal al veel te lang geduurd; de trend om zogenaamd hip in je trainingspak op restaurantbezoek te gaan!

Ik kan het nog begrijpen als comfort de voornaamste motivatie is om zo nonchalant mogelijk gekleed te gaan. Maar dat is in het huidige modebeeld niet in het geval. Niets zo oncomfortabel als een jas die veel en veel te groot is. Of de mouwen van je trui veel te lang. Ook de combinaties van prints horen er uit te zien alsof je ogen dienstweigerden toen je de set samenstelde. Als het maar vooral lelijk is. En fout oogt! Het moet overkomen alsof je in een mum je setje bij elkaar gegrabbeld hebt, terwijl in werkelijkheid uren besteed is aan het vinden van de juiste match.

Maar helaas zijn het de actuele ‘voorschriften’. Ik kan niet wachten op de dag dat de richtlijnen veranderen naar mooi en stijlvol, zelfs een tikketje formeel. Want uiteindelijk is mode toch bedoeld om mensen mooier te maken. Vanaf wanneer mogen we weer in uitgebalanceerde combinaties naar een etentje of de schouwburg? Vanaf wanneer gaan we ons weer echt ‘opkleden’ voor een gelegenheid? Krijgen schoentjes en tasjes weer de aandacht die ze verdienen, mooi passend bij de outfit. Het wordt ook wel het ‘Armani-effect’ genoemd, of de nieuwe Jil Sander. Ik ben er stellig van overtuigd dat veel vrouwen en mannen net als ik hier heel blij van worden. En bovendien: mooier!


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.