Op deze plek schrijft mode-expert Kiki Niesten over stijlvragen en zaken die haar aandacht trekken.

Er zijn weinig begrippen die zo subjectief, breed, abstract en vrij interpreteerbaar zijn als het begrip ‘smaak’. Alleen al het aantal spreekwoorden, uitdrukkingen of gezegdes over smaak zijn talloos (‘over smaak valt niet te twisten’, ‘kraak noch smaak’). En het hebben van een goede smaak is een zegen die je misschien kunt verfijnen of bijschaven, maar waar je eigenlijk mee geboren wordt, of niet. Het is wel te koop, in de zin van advies inwinnen, en aangezien ik al jaren een goed belegde boterham verdien met het adviseren op gebied van smaak met betrekking tot kledingkeuze is het een soort stokpaardje van me geworden.

Omdat ik op allerlei gebied een voorstander ben van een zekere soberheid, een soort minimalisme, geen overdaad, zowel waar het gaat over kledingkeuzes als over interieur, loop ik regelmatig tegen een muur van onbegrip.

Ik vergeet nooit de dag dat ik kennissen uitnodigde voor een gezamenlijke maaltijd in mijn pas betrokken appartement. Met heel veel zorg had ik keuzes gemaakt voor de inrichting, sober en minimaal, en in mijn eigen visie zeer smaakvol. Na het voorgerecht (ook heel smaakvol opgediend, verantwoord verdeeld op een mooi groot wit bord) kwam de vraag van mijn gast wanneer ik met de inrichting ging beginnen? Een paar fijne rood fluwelen kussentjes, en wat extra schemerlampjes en vooral heel veel rode kaarsjes zouden de sfeer enorm opknappen, en ik moest me niet generen om zijn hulp hierbij in te roepen. Ik denk dat ik aan het aanbod een tactische draai heb kunnen geven, maar dit hilarische incident bevestigde weer mijn stellige overtuiging dat niets zo te betwisten is als smaak.

Wel moet er natuurlijk een nuchter onderscheid blijven tussen smaak en verantwoorde esthetiek. Zeker als het om kleding gaat! Niets is erger dan een te bloot lichaam, met een te strak en te kort jurkje als de staat van het lichaam de aanblik niet (meer) verdient. En uiteindelijk gaat leeftijd bij ieder lichaam parten spelen. Dit gaat dan niet meer over smaak, maar meer om het voor je omgeving zo plezierig mogelijk te maken en de zintuigen daarbij te ontzien. Die benadering staat los van smaak of mode. Niets is fijner dan een gesoigneerd beeld, en met name in Maastricht, de stad die zich naar buiten toe profileert als een stad waar alles mooier, verzorgder en stijlvoller is.

Om van Maastricht een ‘Modestad’ te maken nadat de titel Culturele Hoofdstad was misgelopen, is een te gemakkelijke en ongegronde keuze geweest. Was het ‘Smaakstad’ geworden, dan had de slogan een veel breder draagvlak gehad.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.