Klassieke muziek en jongeren, het is nog steeds geen gelukkig huwelijk. De Domijnen in Sittard en philharmonie zuidnederland trekken samen alle registers open om de liefde voor klassiek aan te wakkeren bij nieuwe doelgroepen.

De liefhebber van klassiek vergrijst. En dat merk je ook in de Westelijke Mijnstreek, waar de vergrijzing net iets harder toeslaat dan in de rest van Nederland. En omdat jongeren, inclusief dertigers en veertigers nauwelijks belangstelling tonen voor klassieke muziek is één ding heel duidelijk: er is aanwas nodig, en nieuw publiek.

De Domijnen in Sittard en philharmonie zuidnederland hebben elkaar gevonden in die missie. Gezamenlijk gaan ze aan de slag met educatie van klassieke muziek voor jong en oud. “Wat je kinderen meegeeft op jonge leeftijd komt er later uit”, zegt Martijn Versteeg van philharmonie zuidnederland. “Educatie is een van de nieuwste afdelingen binnen De Domijnen. Klassiek ga je terugzien in al onze disciplines: bibliotheek, museum, filmhuis en schouwburg”, zegt Hans Bours van De Domijnen.

De eerste gesprekken vonden plaats in mei 2015 op initiatief van de philharmonie, in november keken de eerste groepen van basisscholen in de schouwburg al naar ‘klassieke’ voorstellingen. “Wij hebben Het kleine nachtorkest met muziek van Mozart, Bach en Stravinsky opgevoerd voor groep 1-2 en de sprookjesklassieker Peter en de Wolf met muziek van Prokofjev door orkestmusici die tevens acteren voor groep 4-7”, vertelt Versteeg. Bij de nieuwe voorstelling Vol verwachting speelt Jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt het verhaal dat op de bühne wordt begeleid met klassieke muziek door het symfonieorkest. ”Je ziet dat kinderen hierin opgaan en op deze manier live uitgevoerde klassieke muziek meekrijgen. Dat is wat we beogen.” Naast het bezoek van scholieren aan het theater, gaan musici van de philharmonie ook met ensembles naar de scholen toe. Het orkest organiseert ruim 150 activiteiten voor scholieren en bereikt daarmee jaarlijks zo’n 20.000 leerlingen.

De Domijnen start vanaf voorjaar 2016 met muziekonderwijs, waaronder een instapcursus klassiek. “We richten ons op scholen, particulieren en harmonieën, fanfares en brassbands”, zegt Bours. “Met name bij die laatste categorie zie ik grote kansen. Ze zijn al bezig met muziek en spelen stukken die vaak gestoeld zijn op klassieke thema’s. Dit zijn de mensen, veel jongeren ook die in jeugdorkesten zitten, die ambassadeur kunnen worden van klassiek.”

Wat ook op de planning staat, zijn filmvertoningen over componisten zoals Mozart of Beethoven en films waarin klassieke muziek een grote rol speelt. Die films worden ingeleid door een spreker en gecombineerd met een concert van de philharmonie in de schouwburg. Voor het concert van 27 januari – De invloed van de oude Fransen door de philharmonie – wordt de film The Magic Flute vertoond. The Magic Flute oftewel Die Zauberflöte is de laatste opera die Mozart schreef. Er zijn twee filmversies: een van Ingmar Bergman uit 1975 en een van Kenneth Branagh uit 2008. De filmvertoning wordt gecombineerd met een lezing over de late barok en de tijd die daarop volgt. Op 26 maart speelt de jonge Franse pianiste Lisa de la Salle onder andere Beethovens vierde pianoconcert in Passioneel van klassiek naar…. Gekoppeld daaraan vertoont De Domijnen de film Immortal Beloved. Wellicht in combinatie met een lezing over de doofheid van Beethoven. Verbindingen maken op alle mogelijke manieren om de liefde voor klassiek aan te wakkeren, dat is het streven.

Het Vastelaovendconcert van philharmonie zuidnederland, met bariton Sef Thissen, dirigent Raymond Spons en regisseur Hans Trentelman van toneelgroep Maastricht, is een goed voorbeeld van een andere beleving van klassiek. Op carnavalszaterdag 6 februari is Vastelaovend de Venice te bezoeken in de theaterzaal van de Sittardse schouwburg. De muziek varieert van Verdi tot Willy Caron en van Beppie Kraft tot Mozart. Publiek speelt een grote rol bij deze voorstelling. Vooraf konden amateurzangers zich aanmelden voor het koor dat met het orkest van de philharmonie optreedt. En tijdens de Grande Finale wordt een Vastelaovendsmedley gespeeld van de meest gekozen carnavalsnummers, daarop is gestemd door luisteraars van L1. “Een spannende manier om de bezoeker die wellicht nooit klassieke concerten bezoekt toch te laten snuffelen aan klassiek”, aldus Martijn Versteeg. Hans Bours: “Het kan een opstap zijn naar meer, naar echte liefde voor klassiek.”

Favoriet klassiek door philharmonie zuidnederland in De Domijnen Sittard: Invloed van de oude Fransen op 27 januari om 20.00 uur, Vastelaovendconcert op 6 februari 2016 om 19.11 uur, Passioneel van klassiek naar romantiek door Lise de la Salle op 26 maart om 20.00 uur. philharmoniezuidnederland.nl en dedomijnen.nl