De rotonde voor C-mine in Genk naderend, denk je even dat het levensgrote bord met groene en zwarte letters een uitverkoop aanprijst. Het tegendeel is waar. Aanwinst heet de tentoonstelling die nu te zien is in C-mine, in het Energiegebouw van de voormalige steenkoolmijn Winterslag. 

Aanwinst laat zeven werken van kunstenaars zien die door de Vlaamse Gemeenschap zijn aangekocht. Kunstwerken dus die, betaald met belastinggeld, algemeen belang dienen. Kunst voor iedereen. 

Omroep VRT MAX maakte een serie over de geselecteerde werken en kunstenaars. De opnames zijn te zien naast de tentoongestelde werken en verklaren de achtergronden en de inspiratiebronnen. Zo snijdt Aanwinst in de afzonderlijke werken thema’s aan als koloniaal denken, de consumptiemaatschappij en de waarde van kunst in de publieke ruimte. Op de keper beschouwd gaat de presentatie over beheer, erkenning en het belang van kunst voor de samenleving.

De getoonde werken lagen veelal opgeslagen in de depots van musea als S.M.A.K., Mu.Zee, M HKA en Middelheim. De exposerende kunstenaars werd gevraagd om naast hun eigen werk ook een favoriet werk van een andere kunstenaar uit de collectie van de Vlaamse Gemeenschap te kiezen. Zo ontstaat een dialoog tussen kunstenaars onderling; een trouvaille om het publiek mee te nemen in een discussie over de noodzaak kunst te verzamelen, te conserveren en te tonen.  

Karl Philips, Vending Systems. foto Selma Gurbuz

Er staat een ‘vending machine’ waarop een matras ligt van Karl Philips. Je denkt meteen aan de verhouding tussen economie en menselijkheid, aan de spanning tussen massaproductie en individualiteit. De video-installatie en maquette van Thomas Verstraete toont de poëzie en levenskracht van een straat, terwijl Leyla Aydoslu haar sculpturen presenteert in de natuur. Er zijn tien taarten van Denicolai & Provoost die traumatische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Genk illustreren; bakkers als onderdeel van de publieke ruimte waarin een verhaal wordt verteld. Laura Nsengiyumva klaagt het koloniaal denken aan door een grote replica van Leopold de Tweede te paard op video te laten wegsmelten.      

De kunstwerken in Aanwinst zijn als tijdcapsules. Het werk blijft onaangetast, terwijl de tijd is veranderd. In al hun onderlinge verscheidenheid laten de kunstenaars zien dat hun werk vooral een aanwinst is wanneer het goed wordt beheerd en steeds een nieuw publiek vindt. Vanuit die optiek leidt Aanwinst niet tot een rouwstemming, maar biedt juist een optimistisch beeld. Als kunst en cultuur onderhouden worden, werken ze als het geheugen van morgen. 

Aanwinst. T/m 26.05 in C-mine Genk. c-mine.be