Inèz Derksen, al zestien jaar artistiek leider van familietheatergezelschap Het Laagland, houdt van archetypische helden. In haar regie betrekt ze vaker iconische figuren zoals King Arthur, Robin Hood en Peter Pan. Nu heeft ze Joris de drakendoder tot leven gewekt.
In maart gaat Het Laagland naar New York voor een serie Engelstalige voorstellingen van de succesvolle voorstelling Expeditie Peter Pan. De programmeur van de Brooklyn Academy of Music (BAM) zag de voorstelling in het Nederlands en was direct gegrepen. “An innovative, fastpaced piece of physical theatre about rediscovering the joys of play and shaking off the shackles of adulthood”, zo luidt de New-Yorkse aankondiging van The Peter Pan Experience. Kortom, artistiek gaat het goed met het huisgezelschap van schouwburg De Domijnen
Sittard-Geleen.
De nieuwe productie Joris & de Drakentemmers belooft allicht een vurige voorstelling te worden. Er is geen bestaande toneeltekst , de muzikale acteurs gaan aan de haal met de
legende van Joris en de Draak én met draken van alledag. Er wordt gebroed en gebrainstormd. Drakenverhalen worden uitgewisseld. Inèz Derksen: “De voorstelling zal schakelen met de vaart van een achtbaan, van panische prinsessen naar een stoere bootcamp voor drakentemmers in spé. Geen fantasiewereld maar keiharde draken zaken die maar eens aan ‘t licht moeten komen.”
Derksen: “Iedereen heeft zijn eigen draken en op een gegeven moment kunnen ze knap lastig worden. Als kind zijn het je bondgenoten; ze waarschuwen je voor gevaren, geven je tips hoe je staande te houden en hoe veilig groot te kunnen worden met een minimum aan pijn en schaamte.” Ze legt uit dat zo rond je achtste, wanneer het magische kind al grotendeels verdwenen is, je de draken lijkt te ontgroeien. “De draken zijn daarmee niet verdwenen; ze zijn geïnternaliseerd. Vaak verraden ze zich in herhalende gedachten, de vernietigende negatieve mantra’s, die je het leven zuur kunnen maken.”
Voor Derksen is de drakenwereld een fantastische theatrale vertaling van angst die zich vooral in je eigen hoofd heeft genesteld. Angstdraken die je met goedbedoelde raad willen beschermen, maar je juist klein houden, afremmen en je nooit voluit laten zijn wie je bent. Angst is, zoals bekend, een slechte raadgever.
“Juist nu de wereld om ons heen zo in beweging is. Meer dan ooit is dit het moment om alle onzekerheid met elkaar om te buigen tot een kracht die ons versterkt, in plaats van verdeelt en verzwakt. Het is hét moment om de draak, die ons ervan weerhoudt datgene te durven wat we het liefste willen doen, te temmen en de wereld tegemoet te treden vanuit een eigenwijs vuur.”
De vijf drakentemmers on tour (Joris Erwich, Karlijn Hamer, Freek den Hartogh/Lennart Monaster (afwisselend), Gijs Nollen en Folmer Overdiep), zullen in de voorstelling een aantal drakenzaken de revue laten passeren. Wat zijn draken? Hoe vecht je tegen draken? En hoe overleef je niet alleen deze grote monsters uit bekende verhalen, maar ook de draken die kinderen van binnen de baas zijn? Draken van het hardnekkige soort die zich geniepig in gedachten vast klauwen. Die ervoor zorgen dat je, als het erop aankomt, toch niet durft te doen wat je écht zelf wilt. In het eeuwenoude verhaal is Joris de held die een gevaarlijke draak doodt. Maar wat als Joris eigenlijk geen echte held is? Als hij zich laat tegenhouden door de drakenstemmen in z’n hoofd? De hoogste tijd voor de drakentemmers om bij Joris het vuur flink op te stoken.
De première van Joris & de Drakentemmers is op 4 maart om 19.30 uur in Schouwburg De Domijnen Sittard (voorpremière). De première is op 5 maart om 14.30 uur ook in De Domijnen. Daarna gaat de voorstelling op tour in Nederland en Vlaanderen. Op 20 mei om 19.00 uur in cultuurcentrum Hasselt en op 22 april om 19.30 uur is Joris weer terug in Sittard op 28 april om 19.30 uur in Theater Heerlen. hetlaagland.nl