Meer licht op Beethoven heet een nieuw programma van de philharmonie zuidnederland. Nóg meer licht? “Tijdgenoten als Clement hadden vergelijkbare ideeën, maar Beethoven deed er een schepje bovenop.”

Maastricht, zo gaat het verhaal, heeft een Beethovenpubliek. Programmeer Ludwig van Beethoven en de kaartverkoop loopt gesmeerd. Kan Stefan Rosu, sinds 2013 directeur van de philharmonie zuidnederland daar chocolade van maken? “Met Beethoven, maar ook Mozart, scoor je altijd”, zegt Rosu. “Ze zijn klassiek en toegankelijk en vormen de kern van het klassieke repertoire.” Er is geen seizoen dat het orkest niet Beethoven, Mozart of Haydn programmeert. In januari speelt het orkest Beethovens Negende Symfonie, in maart wordt er nog meer licht op de componist geworpen.

En toegankelijk is niet hetzelfde als makkelijk, wil hij gezegd hebben. “Het is virtuoze muziek en niet eenvoudig om te spelen. Ik vind de muziek van Beethoven soms zelfs vrij moeilijk, vooral als je écht luistert. Voor mij is de muziek van bijvoorbeeld Wagner veel gemakkelijker.”
Speciaal aan Meer licht op Beethoven is dat het Vioolconcert van Beethovens tijdgenoot Clement (Wenen, 1780) op het menu staat. “Hun muzikale ideeën zijn zeer vergelijkbaar, in die zin werpt Clement meer licht op Beethoven. ”
Het idee om Clement aan het programma toe te voegen, kwam van de gast-dirigent Reinhard Goebel, decennia lang leider van de Musica Antiqua in Keulen en sinds 2010 verbonden aan de universiteit Mozarteum in Salzburg. Rosu (Osnabrück, 1960) noemt hem “een grootheid” al vond hij hem twintig jaar geleden nog “over de top”. Hij was heel streng, had hele precieze ideeën over elke noot en anders was het niet goed. Nu is hij veel ontspannener zonder dat zijn bevlogenheid is verdwenen.”
Net als het Vioolconcert van Clement meer licht op Beethoven moet werpen, wordt dat ook verwacht van de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq. Zijn door het orkest in opdracht gegeven compositie Unificazione wordt in februari gebracht met de Negende Symfonie van Beethoven. Het is een muzikale reflectie op de vrijheid die we ook mogen beschouwen als een reflectie op Beethovens Ode an die Freude.

Een Europese ode an die Freude. Theater aan het Vrijthof 2 februari om 20.00 uur, Muziekgebouw Eindhoven 3 februari om 20.15 uur, Theater Heerlen 4 februari 20.00 uur. Meer licht op Beethoven. Theater Heerlen 18 maart om 20.00 uur, De Domijnen Sittard 21 maart om 20.00 uur, Theater aan het Vrijthof 24 maart om 20.00 uur, Muziekgebouw Eindhoven 26 maart om 14.15 uur. philharmoniezuidnederland.nl.