Theatermaker en actrice Sara Vertongen maakte een familievoorstelling van een magisch verhaal van Salman Rushdie. “Kinderen hebben beter toegang tot de verbeelding.” Door Anke Riesenkamp

Salman Rushdie schreef Haroun, en de zee van verhalen voor zijn zoon die zijn boeken veel te saai vond. Daarom stuurde hij hem op de rug van een eigenzinnige hop naar de vergiftigde bron van alle verhalen, in een poging om zijn geknakte vader te redden. Blauwe baarden, watergeesten en wat niet meer schieten voorbij in de oosterse nachten vol gevaren.

Sara Vertongen maakte er een familievoorstelling van voor theatergezelschap Het nieuwstedelijk waar ze ook huisactrice is.

Op het scherm zie ik Sara in Genk, ze drinkt een vroege koffie. Ze noemt Rushdie een van haar lievelingsschrijvers. In Iran spraken de geestelijk leiders in 1989 een fatwa over hem uit omdat de hij de profeet zou hebben beledigd in zijn boek De Duivelsverzen. “Vlak daarna, in een duister moment in zijn leven, schreef hij een verhaal zo rijk en zo vol leven. Een ode aan de kracht van de verbeelding.”

Sara spreekt gedreven over hoe deze kracht wordt verkwanseld. Ze haalt een scène aan waar de vader van Haroen onder druk wordt gezet door de politicus Sjah van Blabla. Hij moet verhalen gaan vertellen zodat de mensen vrolijk worden en alles geloven wat de Sjah zegt zodat ze op hem stemmen. Vanuit Rushie’s politieke statement trekt Sara een vergelijking met de marketeers die de wereld veel mooier voorstellen dan ze is.

“Deze droomwereld is lang niet voor iedereen haalbaar en dan? Dan stort die wereld in”, legt Sara uit. Zo ontstaan spanning, agressie, en angst. Die zomaar tot ontlading kunnen komen.

Aan het begin van de voorstelling worden de kinderen van de ouders gescheiden. Beiden krijgen een verhaal op maat. De kinderen belanden in de fantastische avonturen van Haroun. De volwassenen krijgen een inkijk in de gitzwarte binnenwereld van de vader die in cirkels draait. “Er wordt behoorlijk wat taal door heen gejast, ook in vorm van poetry and slam.”

Sara heeft haar hoop op de kinderen gevestigd. ”We onderschatten kinderen in hun vermogen om mee oplossingen te zoeken. Zij hebben beter toegang tot verbeelding en magie. Na de voorstelling verwacht ik dat kinderen hun ouders hier wat van mee kunnen geven.”

Haroen. Het nieuwstedelijk. Op 3 en 4 november in De Nieuwe zaal Hasselt. nieuwstedelijk.be