Gandini Juggling tart de zwaartekracht met een precisie waar je stil van wordt. In Water on Mars schuilen in de ogenschijnlijke ongetemde chaos uitgekiende wiskundige patronen. Door Anke Riesenkamp
Onder de vlag van Gandini Juggling (UK) toert het trio van Plastic Boom over de wereld met een meesterstuk. Een hit op het Edinburgh Fringe Festival. Hemelbestormers Patrik Elmnert, Tony Pezzo and Wes Peden vullen de ruimte met een niet aflatende waaier van ballen, caleidoscopische waterballetten en ledematen.
Sean Gandini is een pionier van naam op het gebied van het theatrale jongleren dat een kunstvorm op zich is geworden.
Als kind in Havana legde hij zich toe op het goochelen. Met de vingervlugheid die hij als illusionist had opgedaan kwam hij uit bij, het meer fysieke, jongleren. Waar de goochelaar zijn behendigheid probeert te verdoezelen mag deze bij de jongleur juist worden ingezet voor de show.
“De sensatie om fysieke geometrische patronen te kunnen maken, werkte direct verslavend. Het sluit blijkbaar aan bij mijn behoefte aan een mathematische ordening.”
In 1992 richt hij met danser en turnster Kati Ylä-Hokkala in Londen Gandini Juggling op en hebben ze een nieuwe circusvorm uitgevonden door met een wisselend ensemble van dansers, acrobaten en muzikanten de grenzen op te rekken van het jongleren.
Sean Gandini: “Telkens wanneer we denken dat we de top hebben bereikt; dat het niet gekker kan, dan komt er weer een jongeling die met een andere invalshoek toch weer nieuwe mogelijkheden ontdekt. Geweldig!”
De jongens van Plastic Boom zijn dit soort vernieuwers. Deze geschoolde dans-, jongleer- en circusartiesten ontwikkelden de voorstelling in Stockholm na een intensief onderzoek naar de fysische, wiskundige regels die gelden voor alle vrij vliegende objecten. Ze gebruikten een notatie systeem om de bewegingen te kunnen vastleggen (zoals dit ook voor danschoreografieën bestaat). En dan oefenen, oefenen, eindeloos oefenen, om motoriek, timing, focus zo te verfijnen dat de lichamen van de performers en de objecten tot een geheel zijn verworden met een pompende stuwende elektronische hartslag.
Zoals ze zelf zeggen: “De show is een manifest over vorm, patronen, ritme, kleur en kracht dat enkel en alleen geschreven had kunnen worden door deze zes gooigrage handen.”
Water on Mars is een ode aan het jongleurvakmanschap en neemt je mee op een expeditie naar Mars waar alles vliegen kan, zeggen ze.
Gandini Juggling & Plastic Boom. Water on Mars. Op 1 maart om 20 uur te zien in Schouwburg De Domijnen in Sittard uitbalie.nl Op 23 februari te zien in Parktheater Eindhoven. Parktheater.nl