Mourad Bekkour begon met ’Nuff Said om van elkeer verschillende stemmen, kleuren en genres te mengen in optredens met muziek, humor, literatuur en video. “Niets is simpeler dan alleen mensen vragen die precies zeggen wat jij ook denkt.”
Mourad Bekkour is een Antwerpenaar die acht jaar geleden iets wilde doen met de inspirerende mix van culturen om hem heen. Iets kunstzinnigs, maar met een vanzelfsprekende uitstraling. Want ook in België is er het fenomeen van de excuus-buitenlander. Dat stoorde hem al toen hij bij de VRT- nieuwsdienst werkte. Wanneer er wat met allochtonen aan de hand was, werd Bekkour op pad gestuurd om lotgenoten op te sporen. Die kramp herkent Bekkour in de cultuurwereld. “Wanneer mensen met een buitenlandse achtergrond bij iets kunstzinnigs worden betrokken, is het vaak zo nadrukkelijk.”
‘Nuff Said – genoeg gezegd – is een programma met muziek, video, humor en literatuur. De titel verwijst naar het eindeloze gelul over multiculturaliteit. Mourad Bekkour (38) begon relatief klein in het cultuurcentrum van de Antwerpse wijk Berchem. Inmiddels zijn er ook ‘Nuff Saids in Gent, Turnhout en Genk. Door schade en schande wijs geworden is Bekkour gaan werken met lokale hosts. “Een presentator met de tongval van de belangrijkste stad van Vlaanderen wekt elders in Vlaanderen irritatie op. Mensen liepen gewoon de zaal uit en zeiden: ‘Dat doet gewoon pijn aan mijn oren.’ Ik had daar nooit bij stilgestaan.”
‘Nuff Said moet het publiek verrassen. Bekkour wil vooral niet dat de formule er al te veel doorheen schemert. De mix van artiesten moet een zekere willekeur uitstralen. Wat niet betekent dat de programmeur lukraak kiest. “Ik wil er altijd op zijn minst één vrouw en één allochtoon bij. Naast onbekend talent wil ik ook altijd een gevestigde naam.”
Bekkour wil een clubsfeer creëren waar iedereen dicht op elkaar zit en waar artiesten na afloop niet in de coulissen verdwijnen, maar blijven hangen. “Zo raken mensen makkelijker met elkaar in gesprek en ontstaat debat.”
Na de aanslagen in Parijs kon Bekkour zich moeilijk zetten tot het kijken naar discussies op tv. Hij spreekt van “fake debatten met steeds weer dezelfde argumenten. Een oplossing zoeken betekent niet wijzen, niet wegkijken. Maar samen gaan kijken naar het wegnemen van de problemen. Zorg dat je al die nationaliteiten overal terug gaat zien. Als buschauffeur. Als agent. Doe het op zijn minst in uw eigen belang, zodat er op uw tachtigste nog iemand is die uw pampers verschoont.”
In de loop der jaren is Bekkour anders gaan programmeren. “In het begin volgde ik heel erg mijn eigen smaak. Dat ben ik meer en meer gaan loslaten. Omdat je dan meer verrassingen krijgt. Dan blijken een celliste en een klassieke zangeres plots heel erg mooi te kunnen samenspelen met onze funky huisband BRZZVLL. Ik zoek ook bewust contrasten op. We hadden ooit een pro-Palestina-dichter die in een set van twintig minuten alleen maar vertelde hoe slecht Israel is. Niet veel later moest cabaretier Micha Wertheim het podium op, die daar met zijn joodse achtergrond natuurlijk op reageerde. Een andere keer sleepte een spirituele dichter uit de Verenigde Staten het publiek met de nodige halleluja’s mee in zijn geloof. Daarna kwam een comedian uit Zweden die, zelf zoon van een dominee, alleen maar stond af te geven op religie. Met dat programma zijn we ook nog drie steden af gegaan. De dichter en de comedian hebben drie dagen lang geen woord met elkaar gewisseld. Die spanning opzoeken, debat oproepen, dat vind ik mooi. Niets is simpeler dan alleen de mensen vragen die precies zeggen wat jij ook denkt.”
Aan de drie ‘Nuff Said-edities in Genk doet weer een veelkleurig gezelschap mee. De artiesten komen behalve uit België ook uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Nederland. Inmiddels wordt ook een tv-versie gewerkt, na vier registratie op Canvas in 2014. Bekkour: “Vier keer laat op de zondagavond. Dan trek je hooguit honderdduizend kijkers. De aanpak was ook nog niet helemaal goed. De presentator richtte zich bijvoorbeeld tot de zaal en niet tot de kijker thuis. Die krijgt dan het idee dat hij er niet helemaal bij hoort. Dat en meer willen we veranderen. Liefst willen we ook een tijdstip en frequentie waarmee we publiek aan ons kunnen binden. Zodat we kunnen uitgroeien tot een afwijkende stem tussen al die gelijkvormige programma’s.”
foto Esma Alouet
‘Nuff Said op 6 februari, 5 maart en 2 april om 20.15 uur in C-Mine Genk.c-minecultuurcentrum.be en nuffsaid.be