Venlo
Waar projectleider Loek Sijbers onlangs van leer trok bij de presentatie van Menu 2010, de nieuwe Noord-Limburgse kunstmanifestatie die een “culturele opmaat” moet vormen voor de Floriade in 2012. Volgens Sijbers wordt Menu 2010 “geen festival voor autonome kunstenaars”, want dat zijn volgens hem “halve autisten”. Ook hoeven we geen “museale kunst” te verwachten bij Menu 2010. Waarom niet? “Zie jij dan wel eens normale mensen in een museum? Ja? Nou, ik niet.”
Menu 2010 gaat zich bezighouden met “het laden van het merk Noord-Limburg”, want die regio “ontbreekt het aan identiteit.” Aldus Sijbers, die heeft ontdekt dat in de Noord-Limburgse agri-sector alle ketenen van de voedselketen voorhanden zijn, maar dat geen mens daar van op de hoogte is. Dat moet hoognodig veranderen, en het zijn kunstenaars die daarvoor moeten zorgen.
Vandaar de titel Menu 2010: kunstenaars worden uitgenodigd op locatie, tot diep in het platteland, op het boerenerf, in de schuur, in de kas, noem maar op, om hun werk te laten zien en te laten horen. Het aldus samengestelde culturele menu gaat als een circus door de regio trekken om het publiek te laten zien wat het “unique selling point”, aldus Sijbers, van de regio is. Om te voorkomen dat de aangetrokken kunstenaars toch gewoon hun eigen ding gaan doen, krijgen ze van de organisatie vooraf een ‘programma van eisen’ mee waaraan hun werk moet voldoen.
Amsterdam
Waar schrijver Huub Beurskens het bestaan meldde van zijn jongste telg, de prozabundel Dieman – tranches de vie. Het boek heeft een oplage van slechts 200 en zal niet in de reguliere handel verkrijgbaar zijn. Volgens Beurskens kunnen uitgevers zijn productie niet bijbenen en is zijn vertrouwen in de nationale literatuurcritici kritiek gering. “Bovendien beschouwt de beeldend kunstenaar in mij een literair boek ook graag als een stuk grafiek in beperkte oplage.” Wie tien euro overmaakt op bankrekening 3465473 en zijn/haar naam en volledig adres mailt naar huub.beurskens@gmail.com krijgt de bundel thuisgestuurd. Genummerd én gesigneerd door de auteur.
Maastricht
Waar Francis Alÿs (in 1959 in Antwerpen geboren als Francis de Smedt) is uitgeroepen tot BACA-laureaat 2010, de tweejaarlijkse prijs van het Bonnefantenmuseum. Alÿs, woonachtig in Mexico-City en Casablanca, krijgt 50.000 euro en een grote solo-expositie in het Maastrichtse museum vanaf november 2010. Hetgeen in elk geval betekent dat de kostelijke video Guards uit 2004, een registratie van een door de Londense binnenstad marcherend peloton wachtposten, weer te zien zal zijn.
Alÿs, wiens oeuvre bestaat uit foto’s, video’s, film en (vaak in opdracht aan derden uitbestede) schilderijen, krijgt de prijs vanwege zijn avontuurlijk oeuvre en zijn invloed op andere kunstenaars. Dat laatste, de status van artist’s artist, gold ook voor de BACA-winnaar van 2008, John Baldessari. In de jury van BACA 2010 zaten Dirk Snauwaert (Wiels Brussel), Enrico Lunghi (Mudam Luxemburg) en Alexander van Grevenstein (Bonnefanten Maastricht).
Foto: Still uit Guards (2004) van Francis Alÿs.
Roermond
Waar de organisatie van de Alphons Wintersprijs druk bezig is met de voorbereidingen voor de competitie van 2010, resulterend in enkele regionale en een eindtentoonstelling. Meer informatie over deze prijs voor amateurschilders en – tekenaars uit Nederlands en Belgisch Limburg is te vinden op www.hklimburg.nl/alphonswinters. Deelnemers kunnen er ook het aanmeldingsformulier downloaden (aanmelden tot 1 februari). De beste werken worden samengebracht in de eindtentoonstelling in het provinciehuis en opgenomen in een begeleidende catalogus. Een vakjury bepaalt de winnaars.
Landgraaf
Waar de Stichting Poëziefestival Landgraaf op donderdag 28 januari al wandelend de grens opzoekt bij Rimburg. Na afloop van de wandeling zullen de dichters Lies van Gasse, Jürgen Nendza en Jos Verstegen gedichten voordragen in café D’r Eck. Theatermaker/schrijver Ger Thijs keert voor deze gelegenheid terug naar zijn geboortegrond. Start om 14.00 uur vanaf café D’r Eck. Aanmelden via www.poeziefestival.nl
Heerlen
Waar Schunck 50.000 euro op de bankrekening mag bijschrijven. Met dank aan de Mondriaanstichting die dat geld beschikbaar stelt voor nieuwe aankopen moderne en hedendaagse kunst. De subsidie is toegekend voor het collectieplan dat Schunck Collector’s House heeft opgezet in samenwerking met de verzamelaar en kunstmecenas Albert Groot uit Sittard. In het Collector’s House werken instellingen, bedrijven en particulieren samen om hun kunstverzamelingen aan het publiek te kunnen blijven tonen.