Florine Thiebaud, Breaking Point, 2017-2019 © Florine Thiebaud

ANTWERPEN
Het Fotomuseum Antwerpen telt een collectie van meer dan drie miljoen objecten. Bij uw eigen verzameling zou u het waarschijnlijk welletjes vinden. Het mooie van een museum: het verzamelen is een blijvende opdracht. Het FOMU presenteert de aanwinsten uit de afgelopen tien jaar als een associatieve wandeling die u langs Belgische fotografie leidt en langs internationale werken die het museum vanwege hun maatschappelijke relevantie heeft aangekocht.

Re-Collect. Van 7 mei t/m 7 november in FOMU Antwerpen. fomu.be

 

 


Jean Tinguely en Claude Lalanne in de Impasse Ronsin, ca. 1960. foto Joggi Stoecklin © 2020/2021 Museum Tinguely, Bazel

BAZEL

Museum Tinguely toont meer dan tweehonderd werken van vijftig kunstenaars die allemaal in de Impasse Ronsin zijn gemaakt. Deze straat in het midden van de Parijse wijk Montparnasse was tussen 1886 en 1971 werk- en ontmoetingsplek van talrijke kunstenaars, zoals Constantin Brâncusi, Max Ernst, Marta Minujín, Jean Tinguely en Eva Aeppli.

Impasse Ronsin. T/m 29 augustus in Museum Tinguely in Bazel. tinguely.ch

 

 

 

Roger Raveel, Tafeltje met rode vlek, 1952. Collectie Vlaamse Gemeenschap/Roger Raveel Museum © Raveel – MDM. foto Peter Claeys

BRUSSEL

In België staat de schilder Roger Raveel op het heldenpodium tussen Wouters, Magritte en Broodthaers. Internationaal is Raveel, die dit jaar zijn honderdste verjaardag zou hebben gevierd, nog niet doorgebroken. Misschien komt dat nog, na de grote retrospectieve die Bozar aan zijn oeuvre wijdt. Aanvullend toont het Roger Raveel Museum een selectie van Raveels werken in de context van zijn tijdgenoten.

Roger Raveel. Een retrospectieve. T/m 21 juli in Bozar in Brussel. bozar.be
Zien, denken, schilderen. Een gesprek met Roger Raveel. T/m 18 juli in het Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie. rogerraveelmuseum.be

 

 

Gaston Chaissac, Personage met paard, 1959, emailleverf op pakpapier op doek, 95,5 x 65 cm. Particuliere collectie, met dank aan Nathan Fine Art (Zürich / Potsdam)

DEN HAAG

Ver weg van de culturele metropool Parijs leidde kunstenaar Gaston Chaissac (1910-1964) als autodidact een teruggetrokken bestaan. Hoewel hij zich nooit bij een kunstbeweging heeft aangesloten, is de verwantschap met Cobra overduidelijk. De waardering voor elkaars werk was groot, maar Chaissac heeft de Cobra-leden nooit ontmoet. De dialoog verliep indirect, via tijdschriften en galeries in Parijs, en wordt nu voor het eerst in een tentoonstelling gepresenteerd.

Gaston Chaissac & Cobra. Van 8 mei t/m 26 september in Kunstmuseum Den Haag. kunstmuseum.nl

 

 

 

foto Hans Lachmann. Archiv der Evangelischen Kirche im Rheinland

NOORDRIJN-WESTFAL

Joseph Beuys was een activist, kunstenaar en visionair die de 20ste  eeuwse kunst veranderde. Zijn invloed reikte ver en, in tijd, tot de dag van vandaag. Op 12 mei zou hij honderd zijn geworden, reden voor tal van instellingen in zijn geboorteland Noordrijn-Westfalen om hem te eren met exposities, concerten en zelfs een fietsroute. 

beuys2021.de | nrw-tourismus.com/beuys

 

 

 

Afaina de Jong & Innavisions. Space of Other, 2019. Courtesy of Wozen Studio Lisbon

VENETIË

De Nederlandse bijdrage aan de architectuurbiennale in Venetië is een pleidooi tegen monocultuur. Volgens de makers is meerstemmigheid de voorwaarde voor een rechtvaardige samenleving en haar steden. 

Who is We? Van 22 mei t/m 21 november. whoiswe.hetnieuweinstituut.nl