Wat doe je als jongere in een aan flarden geschoten land behalve om de haverklap dekking zoeken? Stampvoeten en stenen gooien?
Het is Annelys de Vet (Alkmaar, 1974) heel wat waard om de stereotypes over Palestina en het Palestijnse volk te doorbreken. Daartoe kwam de in Brussel woonachtige ontwerpster in 2007 met de Subjective Atlas of Palestine. Op haar verzoek brachten Palestijnse kunstenaars en vormgevers hun land in kaart. “Het leverde zeer beeldende bijdragen op”, zegt De Vet. “Denk aan twaalf manieren om kikkererwten klaar te maken, hoe een waterpijp te roken, of wat je architectonisch zou kunnen doen met een muur tussen twee gebieden.”
Dit jaar kwam ze met een vervolg, een verdieping beter gezegd: Disarming Design for Palestine, een designlabel voor Palestijnse producten die ze tijdens de triënnale in Genk zal tonen. De vraag aan Palestijnse vormgevers was nadrukkelijk om de verhalen van het land door te laten klinken in hun producten en te reflecteren op de actualiteit. “Natuurlijk”, zegt de Vet, “is de keuze voor de thematiek politiek van aard. Die kwam voort uit mijn verontwaardiging over wat er aan de hand is in Palestina. Maar de kunstenaars doen geen directe politieke uitspraken. Ze reflecteren scherpzinnig en vaak met een kwinkslag op de onmogelijke realiteit.” Neem de glazen zandloper met tot zand vermalen cement van een scheidingsmuur door Majd Abdel Hamid, een asbak in de vorm van een bewakingstoren van Khaled Hourani of de Falafel Coin Maker van Tommi Vasko waarmee je een Palestijnse munt kunt slaan in een balletje Falafel, de plaatselijke snack.
“Het zijn bijna allemaal ontwapende producten” zegt Annelys de Vet. Ze worden gemaakt volgens bestaande productiemethoden en materialen zoals olijfhout, keramiek en textiel. “Om de producten aan de man te brengen zijn we een bedrijf aan het oprichten. Er komt een website die de verkoop moet vereenvoudigen.” Desalniettemin ziet De Vet haar project als kunstzinnig, politiek en commercieel. Ze wil een dialoog op gang brengen en samenwerking zoeken. Met een groep studenten van het Sandberg Instituut in Amsterdam, waar ze hoofd van de ontwerpafdeling is, ging ze al op bezoek in Ramallah. Prettige bijkomstigheid is dat een eventueel commercieel succes van het designlabel bijdraagt aan de lokale werkgelegenheid en de dus de economie van Palestina.