Opblaasbare duurzaamheid

Marie-José Hamers maakt tassen, utility belts en – samen met haar partner Bert Kramer – opblaasruimtes. Bij het bedenken van haar tassen laat de ontwerpster zich inspireren door vrijwel alle materialen die ze tegenkomt. Vuilniszakken, oude bankstellen, jassen, waterbedden, maar ook fournituren uit de meubelindustrie kunnen dienst doen als materiaal voor een ontwerp.
Eind 2007 was Hamers (Wessem, 1973) zes weken in Guatemala voor een project van Dutch Design in Development (DDiD) in samenwerking met de fair trade importeur Esperanza. Samen met drie Guatemalteekse producenten ontwierp ze een laptoptas, een handtas en een shopper. De traditionele verf- en weeftechniek Ikat, gecombineerd met Hamers’ kennis over Europese trends leidde tot kleurrijke tassen, waarvan de shopper en de laptoptas nu ook in Nederland te koop zijn.
Dutch Design in Development koppelt Nederlandse ontwerpers aan kleine producenten in ontwikkelingslanden. Samen met lokale ontwerpers en ambachtslieden worden nieuwe producten ontwikkeld die passen in de westerse markt. DDiD werkt voornamelijk in opdracht van Nederlandse importeurs om de verkoop van duurzaam geproduceerde producten uit ontwikkelingslanden in Europa te bevorderen. Het project in Guatemala werd opgezet om te voorkomen dat de Ikat-traditie verloren gaat nu veel inkopers voor hun producten uitwijken naar het goedkopere Azië. Hamers is tevreden over de samenwerking en het resultaat: “Ik ben absoluut voorstander van het uitwisselen van kennis.”
Dat duurzaamheid een rol speelt bij haar werk, is voor Hamers bijna vanzelfsprekend. “Ik hoop dat mensen bij het kopen van producten bewustere keuzes maken. Het zou zo moeten zijn dat je niet automatisch voor het goedkoopste gaat, maar dat je ook weet waarom je dat doet. Voor mezelf geldt dat ik me wel bewust ben van de meeste spullen die ik koop en maak. Zo wil ik nu rubberen labels laten drukken met mijn logo erop. Dat kan ik spotgoedkoop in China laten doen, maar ik wil dat alleen als ik zeker weet dat de arbeidsomstandigheden goed zijn.”
Hamers en haar partner Bert Kramer zijn ook gefascineerd door opblaasruimtes, zogenaamde inflatables. Ruimtes van tactiele materialen die dienst kunnen doen als hotelkamer, relaxruimte, voorleesplek, badkamer of kantoor. “Bij deze ontwerpen gaat het vooral om het concept, als onderzoek naar hoe je mobiele ruimtes zou kunnen gebruiken.” Toch hebben de inflatables al potentiële gebruikers aan het denken gezet. Zo zag een internationale hulporganisatie mogelijkheden om de inflatable te gebruiken als steriele ruimte in crisisgebieden. “Duurzaam? Ja, als je erover nadenkt eigenlijk best wel.”