In 1972 trok fotografe Sacha Van Dorssen voor een fotoshoot met haar model Marie-Christine Deshayes naar Saint-Tropez. Toen het daar regende, reden ze in hun gehuurd VW-busje door naar de Ligurische kust in Italië. Het werd geen succes.
‘Bij de eerste zonnestraal trok Marie-Christine haar trui uit, zodat ze topless was, en begonnen we te werken’, blikt Van Dorssen bijna vijftig jaar later terug. ‘Binnen enkele minuten waren we omringd door de carabinieri. We werden gearresteerd en samen een nacht opgesloten in een cel.’
Ze kwamen er vanaf met twee maanden voorwaardelijk. De in beslag genomen films werden enkele jaren later teruggestuurd, ontwikkeld en wel. Politie en justitie hadden ruimschoots de tijd genomen om ze te bestuderen.
De anekdote, enkele indertijd gemaakte foto’s en een krantenartikel over het incident, met als kop ‘Twee fotonudisten veroordeeld’, maken deel uit van de expositie Sacha! – 50 jaar modefotografie in het Stedelijk Museum in Breda.
Het duo werd gearresteerd wegens een vermeende schending van de openbare orde. Bloot in het publieke domein kon niet, hetzelfde bloot in publieksbladen vond iedereen heel gewoon. De vrouw als lustobject gold nog niet als controversieel.
Over tijdsbeeld gesproken: hoe zou de fotografie van Van Dorssen anno nu, een tijd waarin #metoo, woke, social media en de derde feministische golf het debat bepalen, worden ontvangen?
Sacha van Dorssen (Rotterdam, 1940), eigenkijk heet ze Neelie, was een leven lang modefotografe. Ze werkte vooral in het buitenland, voor vrouwenbladen als Elle en Marie-Claire, maar ook voor tijdschriften als Lui en Stern. In Nederland bleef ze vrijwel onbekend. De expositie in Breda, de stad waar ze studeerde, wordt gepresenteerd als een rehabilitatie.
Van Dorssen fotografeerde vrouwen in exotische streken, in een wereld van zon, licht en luxe. Ze ogen ongedwongen én zelfbewust en spelen met het mannelijke idee van erotiek. Haar fotografie is speels, vrolijk, sensueel, erotisch en humoristisch, ze viert de lichtheid van het bestaan.
Sacha! – 50 jaar modefotografie roept herinneringen op aan andere tijden, bezoekers kunnen zich laven aan beelden van een van positiviteit overlopende wereld die niet meer bestaat. Je wordt er nostalgisch van; die opgewektheid, het ongecompliceerde optimisme en het aanstekelijke plezier, waar zijn ze gebleven? Wat is er met ons gebeurd? (WS)
Sacha! – 50 jaar modefotografie. Van 19/6 t/m 5/12 in Stedelijk Museum Breda