Doe je iets omdat je het leuk vindt of wil je beroemd worden? Daarover maakte theaterschrijver Annet Bremen een jeugdvoorstelling. “Ik hoor steeds vaker dat ook kinderen te maken krijgen met een burn-out.” Door Emile Hollman
Annet Bremen kan het moment nog heel goed terug halen. Ze was een jaar of acht en speelde pijperfluit (kleine dwarsfluit met open kleppen) bij het fluit- en tamboerkorps St. Paulus in Schaesberg. Het was fijn en het ging min of meer vanzelf. Ze nam deel aan een solistenconcours en speelde met haar hart zodat ze door mocht naar de Limburgse kampioenschappen. “Opeens waren ze daar vanuit het niets: de zenuwen.” Deelname aan de Nederlandse kampioenschappen kon ze op haar buik schrijven.
“Als kind doe je wat je leuk vindt, totdat iemand zegt dat je beter kunt worden als je veel oefent en je je er bewust van bent geworden dat je moet presteren.”
In haar voorstelling Flikflak, die zich richt op 10- tot 14-jarigen en hun ouders, heeft ze met dit gegeven gespeeld. Een meisje (topturnster) staat op de brug om aan een beslissende oefening te beginnen. Daar zet Annet Bremen (Heerlen, 1986) de tijd stil, of beter gezegd, maakt ze van een seconde drie kwartieren. Ze neemt de kijkers mee in het leven van het meisje; gaat terug naar haar vroegste jeugd en keert terug in het heden. “Niet dat ik zelf iets heb met turnen, ik kan het niet eens. Maar ik vind het wel een mooie metafoor: je begint aan het klimrek op het schoolplein, dat wordt serieuzer, je wordt er goed in en dan moet je voor dat talent zorgen. En dat heeft dan consequenties. Je kunt bijvoorbeeld echt vallen.”
De centrale vraag in Flikflak is: doe je iets omdat je het leuk vindt of omdat je je zichtbaar wil maken, gezien wil worden, beroemd wil zijn om daar je identiteit aan te ontlenen? Daar is vaak geen eenduidig antwoord op te geven, weet Annet Bremen. En toch. “Ik hoor steeds vaker dat niet alleen volwassenen maar ook kinderen te maken krijgen met een burn-out. Daar moet iets in zitten van die prestatiedrang. Ik hoorde van een jongen uit de brugklas die tegen zijn moeder had gezegd: mama ik weet helemaal niet hoe ik me moet ontspannen. Wat moet ik dan doen?”
Niet dat Bremen al te moralistisch wil zijn. “Ik wil ook dat het een feestje is. Een toffe voorstelling. Het is een soort trip in losse scenes omdat het gaat over een droomwereld die verbonden is met de realiteit. Wat ik de kijker mee wil geven is: doe ik omdat ik het leuk vindt of doe ik het voor iemand anders? En misschien kun je het daar met je ouders of op school over hebben.” Het is de bedoeling dat straks na de voorstelling een gesprek wordt aangeknoopt met het publiek.
Annet Bremen studeerde Nederlands in Leiden en deed vervolgens de toneelschijfopleiding op de HKU in Utrecht. Ze schreef drie voorstellingen voor het in Sittard gevestigde jeugdtheater Het Laagland en schreef in opdracht voor theatermakers als Nina Willems en Lubert Priems. “Het is meestal zo dat iemand naar me toekomt met een idee dat hij opgeschreven wil hebben. Ik merkte bij mezelf de toenemende drang om zelf ook een verhaal te vertellen. In opdracht heb je niet altijd de kans om je artistiek te ontwikkelen. Daarom is het heel fijn om door de talentmakelaars van VIA ZUID de ruimte te krijgen om me artistiek te ontwikkelen- nu krijg ik zelfs de kans om zelf een team samen te stellen. VIA ZUID coacht en adviseert, stelt samen met mij een begroting op en praat me bij over wat realistische bedragen zijn in projecten als deze.” Het Laagland fungeert als producent, Loek de Bakker is de regisseur. Flikflak ging in december in première tijdens het Cultura Nova Jeugdtheaterfestival.
Flikflak is een zogenaamde theatertruckvoorstelling; een vrachtwagen omgebouwd tot podium met een uitschuifbare laadbak. Je kunt er elk schoolplein mee oprijden en daar is uiteraard over nagedacht. Twee schoolklassen kunnen er in. Het stuk begint en eindigt op de balk en zal zich afspelen tegen een gouden decor. Heeft ze bij het schrijven gedacht aan Yuri van Gelder? “Jackie Smeets van VIA ZUID raadde me aan de biografie van de Roemeense turnster Nadia Comãneci te lezen. Ik raakte helemaal gefascineerd door haar. Stel je voor: ze was veertien toen ze vijf medailles op de Olympische Spelen won, en tegelijk was ze nog maar een kind. Ongelofelijk wat ze op heeft moeten geven om die prestatie te halen. Die fascinatie heb ik overgedragen aan mijn personage.”
De solovoorstelling wordt gespeeld door Jennifer Welts, bekend van de tv-serie Het huis Anubis. Bremen: “Ik schrijf bij vlagen best poëtisch, soms kun je denken dat het de tekst zwaar maakt maar Jennifer is heel innemend, zij zuigt je in het verhaal en brengt lichtheid en spanning waardoor de tekst nog meer lagen krijgt.”
Flikflak (10+) is een productie van Het Laagland en VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg. Voor speeldata zie viazuid.com en hetlaagland.nl De scholentournee in Sittard-Geleen komt tot stand door ondersteuning van Stichting Sponsoring Het Domein.