Een rode draad heeft het Krokusfestival in Hasselt nooit gehad. Wel is er een duidelijke trend waarneembaar: de introductie van nieuwe technologie. Het avonturenfestival voor publiek vanaf zes jaar toont de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dans, theater en muziek. “Ik wil gelaagde voorstellingen laten zien.”
Artistiek leider van het Krokusfestival was hij al. En dat blijft hij, ook nu Gerhard Verfaillie inmiddels directeur is van Cultuurcentrum Hasselt. Het was voor hemzelf een voorwaarde om ja te zeggen tegen de job. “Ik heb door de jaren heen een heel netwerk opgebouwd. Het interessante aan programmeren voor jong publiek is dat de kwaliteit net zo goed en misschien nog wel beter moet zijn dan voor volwassenen”, zegt Verfaillie. “Samen met het team wil ik gelaagde voorstellingen laten zien. Intrigerende, vernieuwende shows die interessant zijn voor kinderen maar ook ouders en opa’s en oma’s boeien.”
En dat is wat het Krokusfestival wil zijn: een internationaal podiumkunstenfestival tout public, zoals de Fransen zeggen. Het speelt zich af in het centrum en op diverse locaties.
Negen dagen (drie voor scholieren en zes voor families), honderddertig activiteiten waaronder debatten, symposia en ontmoetingen maar ook zo’n zeventig voorstellingen uit binnen- en buitenland. Daaronder veel nieuw werk: vijf wereldpremières, zeven Belgische premières en twee try-outs. Gerhard Verfaillie omschrijft het festival als “een avontuur waarop bezoekers nieuwe dingen ontdekken en makers worden gestimuleerd om kwalitatief werk voor kinderen en hun families te maken.”
Vaak zijn dat coproducties of internationale samenwerkingsverbanden waarin nieuwe makers en voorstellingen worden geïntroduceerd. Zo biedt het festival de Schotse maakster Christine Devaney een residentie als onderzoeksplek voor Teenage Trilogy, waarvan de première op Krokus 2018 gepland staat.
Vanaf 2017 start in Vlaanderen een nieuwe subsidieronde. Dan wil het Krokusfestival in Hasselt een permanente werkplek voor jong publiek inrichten. Een soort laboratorium waar het hele jaar door artistiek onderzoek gedaan kan worden, waar masterclasses plaatsvinden en waar gewerkt kan worden aan internationale coproducties. Daarvoor werkt Krokusfestival al samen met Dommelhof Neerpelt en AINSI in Maastricht, in het bijzonder met Project Sally en Theater aan het Vrijthof. Cultuurcentrum Hasselt en Theater aan het Vrijthof werken al tien jaar samen aan het interregionale coproductieplatform P2, met financiële steun van de beide provincies Limburg. Zo werden al vierendertig voorstellingen ondersteund, goed voor 450.000 toeschouwers in zestien landen.
Het Krokusfestival is multidisciplinair met theater en muziek, maar met speciale aandacht voor dans en interactieve installaties. Persoonlijke favoriet van Verfaillie, die alle producties zelf bekijkt en bespreekt met de makers, is Chotto Desh. Dat is Bengaals voor Het kleine thuisland. Het is de eerste 7+ voorstelling van choreograaf Akram Kahn, onder volwassen liefhebbers bekend van de succesvolle dansvoorstelling Desh uit 2011 Daarin verhaalt hij over zijn reis van Bangladesh naar Londen, waar hij dans ging studeren.
In Chotto desh laat Kahn een kind van een jaar of acht in Bangladesh dromen om naar het westen te gaan om danser te worden. Verfallie: “In oktober heb ik de première in Engeland gezien, een mix van dans, tekst, visuals en geluid. Prachtig en de recensies zijn lovend. Wij hebben de Belgische première en daar ben ik wel fier op.” Een tweede stuk dat hij genoemd wil hebben is Pink is for girls and blue for boys. “Een dansvoorstelling over gender bij kinderen, belicht vanuit keuzes voor speelgoed en kleren. Een boeiend uitgangspunt van de Zwitserse choreografe Tabea Martin die dans studeerde in Amsterdam.”
Een rode draad of thema heeft Krokus nooit gehad. Wel is er een duidelijke trend waarneembaar: de introductie van nieuwe technologie. De Fransen zijn daar volgens Verfaillie koploper in. “Videotechnieken, sensoren en nieuwe technologieën zie je steeds meer. De voorstelling Lil’ Dragon van Eric Minh Cuong Castaing/Compagnie Shonen is daar een voorbeeld van. Dit Franse gezelschap maakt gebruik van indrukwekkende projecties op lichamen van dansers en twintig kinderen die vanaf december mee repeteren. Digitale video, pixel art en robotica versmelten realiteit en fictie tot een kleurrijke caleidoscoop.”
Het programma speelt zich grotendeels af in Cultuurcentrum Hasselt. Daarnaast zijn er voorstellingen op locatie, zoals in een woonwagen, een tent, een mysterieuze zolder en verspreid over de stad. In totaal worden er zo’n 12.000 bezoekers verwacht. Daaronder professionals uit de hele wereld die elkaar in Hasselt ontmoeten. “Toch blijft het Krokusfestival een publieksfestival”, aldus Verfaillie, “met gemiddeld 95 procent zaalbezetting door een familiepubliek dat in de krokusvakantie komt genieten van dans, muziek, theater of installaties. Of een mix daarvan.”
Foto Richard Haughton
Krokusfestival, 3 t/m 11 februari in Cultuurcentrum Hasselt. krokusfestival.be