Een kunstenaar die aan marketing doet begeeft zich op glad ijs. We verwachten dat hij/zij zich profileert, maar té veel media-aandacht wekt ons wantrouwen. Zou die heisa misschien een gebrek aan artistieke kwaliteit camoufleren?

Op dat gladde ijs staat ook de Duits-Russische pianist Igor Levit. Hij heeft besloten om er een kür van te maken en huurde voor zijn PR een van de meest gerenommeerde Duitse ontwerpbureaus in. Er is geen maatschappelijk debat waar hij zich níet in mengt. 

In zijn podcast zou het vast over zijn leven en overtuigingen gaan, dacht ik toen ik Levits 32-delige serie ontdekte over de pianosonates die Ludwig van Beethoven schreef tussen 1795 en 1822.

Ik zat dus goed mis – het gaat uitsluitend over de muziek. Per aflevering komt één sonate aan bod; Levit speelt passages, vertelt wat hij hoort, wat hij associeert en hij verklapt waar de comfortzone van de pianist ophoudt (‘afschuwelijk moeilijk, zeven van de tien keer lukt het me niet’). Naast hem zit cultuurjournalist Anselm Cybinski die vragen stelt en behoedzaam met data en muzikale termen strooit. De luisteraar vergezelt de twee bij een intensieve, muzikale close reading, soms noot voor noot. 

Levits zelfverzekerdheid en lef om gewone-mensentaal voor een van de grootste componisten ooit te gebruiken blijkt een gouden formule. De Bayerische Rundfunk zag de luistercijfers naar boven schieten en produceerde een tweede staffel. 

Igor Levit is een marketingdier. De muziekbranche én de luisteraars mogen zich gelukkig prijzen.

Igor Levit und Anselm Cybinski, 32 x Beethoven. Bayerischer Rundfunk, 2022. br-klassik.de