Als twee veertigers met een midlifecrisis trekken Andre Manuel en Geert Hautekiet in een Opel Kadett dwars door Afrika. Onderweg zingen ze een lied van vijf kwartier. “Tja, waar hebben mannen het zoal over?”

Dat hij graag reist, mogen we opvatten als een understatement. De Vlaamse zanger, muzikant en theatermaker Geert Hautekiet is veel onderweg en niet alleen in de voorstelling Het Lied die hij samen met de Nederlandse zanger en cabaretier Andre Manuel maakte. Liefst mengt hij zich onder volken die de vertelcultuur van hun land koesteren, zoals de Malinezen, de Mongoliërs en de Aboriginals. Volken ook die hun reizen bezingen.

In Mali hoorde hij jongeren in hippe discotheken oude verhalen zingen op de beats van vandaag. Kom daar eens om in Vlaanderen. “Hoor je ze al Daar waren eens twee koningskinderen zingen?” Hoe dan ook, hij nam zich voor een lange vertelling te schrijven op het ritme van het leven. “Voor het eerst sinds de middeleeuwen nu ook in het Nederlands.” Een lang lied dus over reizen. “Wist je dat de ritmes van countrymuziek gebaseerd zijn op het geklop van paardenhoeven? Maar goed, ik wilde een verhaal vertellen in het hier en nu, zonder ritmes van paarden of kamelen. Wij doen het modern, we nemen de auto.”

Geert Hautekiet (Antwerpen, 1968) is behalve zanger van Mörg, ook instrumentenbouwer en verhalenverteller. Bijvoorbeeld in Het passieverhaal van den dertienden apostel. Zoals in Tour de Force over wielercoureurs in 1948. Of over de laatste kruistocht in Goft!, een voorstelling die veel bekroond werd en die hij 143 keer speelde in Nederland en Vlaanderen.

In het bijna vijf kwartier durende lied is Andre Manuel een gozer met een midlifecrisis die van de weeromstuit besluit om in zijn Opel Kadett dwars door Afrika richting Johannesburg te rijden. Onderweg pikt hij een lifter op. Aankomen is van geen belang.

Peinzend over een reisgenoot kwam Hautekiet uit bij cabaretier en zanger Andre Manuel. “Ik had hem nog nooit ontmoet, maar heb tijdens mijn tournees als zanger wel vaker over hem horen vertellen. Het was puur buikgevoel. En als je een spanningsveld wil creëren, wat kun je dan beter doen dan een Hollander en een Vlaming bij elkaar in een auto te zetten? Hij was gretig om een lied te doen. Toen we samen kwamen in Antwerpen en we onze gitaren uitpakten, wisten we meteen dat het goed zat: bleken we hadden allebei een gifgroene Fender te hebben.”

Vervolgens pingpongden beide heren maanden lang teksten over en weer. Hautekiet: “Dat ging ongelofelijk organisch. Eigenlijk hebben we elkaar maar een paar keer gezien voordat we op reis gingen in een schoon decorke.” Hij doelt op een Opel Kadett in onderdelen. “Het moest een auto zijn van een man in crisis. Dan zit je al gauw in de categorie Ford Escort Open Kadett.”

De reis startte met veel applaus op het Oerol-festival 2012. Hautekiet spreekt van een roadmovie Nederland-België. Het verhaal van twee mannen onderweg. “Tja, waar hebben mannen het zoal over? Ook daarover natuurlijk. Er is veel om te lachen maar het is ook een schoon verhaal over terug thuis willen komen. Vanaf het begin hangt het publiek aan onze lippen. En vaak zie ik het een traantje wegvegen, dat krijg je met zo’n mijmerend verhaal. We stellen vragen die puur en fundamenteel zijn: Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe?”

Na een jaar (in periodes) spelen is de voorstelling nog steeds populair. Een quote uit de Volkskrant, “De muzikale genialiteit van deze mannen en hun karakteristieke stemmen kunnen niet bekend genoeg zijn”, wilde wel helpen. Deze zomer alleen al stappen Hautekiet en Manuel 37 keer in hun Kadett. In Antwerpen spelen ze Het lied – Opus 1 in G groot voor Open Kadett en twee zangers zoals de voorstelling officieel heet liefst twintig keer op een autokerkhof. “Menig muzikant is jaloers op dit soort aantallen in crisistijd,” lacht Hautekiet. Hij is er deze zomer dus niet. Hij is op reis.

Geert Hautekiet en André Manuel – Het lied – Opus 1 in G groot voor Open Kadett en twee zangers. Limburg Festival: op 10 (19.30 uur) en 11 augustus (20.30 uur) in de Oude Boerenbond in Roggel. Verzamelen bij Café Ton van de Bekker. www.limburgfestivla.nl