Kunst of oestergezwam
Sinds Wim Delvoye getatoeëerde varkens hield in het Sittardse museum Het Domein, vijftien jaar geleden alweer, heeft het er niet meer naar boerderij geroken. Maar nu zijn beide zalen op voorspraak van de kunstenaar Koen Vanmechelen omgebouwd tot kippenhok en dromedarisstal. Die metamorfose moet veel voeten in de aarde hebben gehad. Afgezien van al het gedoe met de varkens van Delvoye destijds – waren die tatoeages nu dierenmishandeling of niet – moest zelfs een boerderijvergunning worden aangevraagd.
Overal waar Vanmechelen een voet tussen de deur krijgt, verschijnen pop up kippenhokken waarin zijn nieuwste kruisingen rondtokken. We hebben er inmiddels al heel wat gezien. De man schijnt 3000 kippen te houden op acht boerderijen op drie continenten.
De kunstenaar uit Hasselt leidt zo een heuse multinational.
Wat je noemt een one-trick-pony, die Vanmechelen, of, beter gezegd: een one-trick-chicken. Om de moed er een beetje in te houden bij de liefhebbers heeft hij er in Museum Het Domein in Sittard een dromedaris bij gezet. “We zijn wel wat gewend hoor”, roepen de goed gemutste dames van achter de balie.
Vanmechelen (Sint Truiden, 1965), die op zijn vijfde al een broedmachine op zijn kamer had staan, is een man met een missie. In The Cosmopolitan Chicken Project kruist hij sinds 1999 kippenrassen uit de hele wereld om zo de ultieme kosmopolitische kip te kweken. Zijn kippen, beweert de kunstenaar, zijn vruchtbaarder, resistenter en leven langer dan de arme halzen in de bio-industrie. Graag spreekt hij met wetenschappers over bioculturele diversiteit, identiteit, fertiliteit en immuniteit. Die zweem van wetenschap wordt ook in Het Domein zorgvuldig opgewekt door het inrichten van een klein laboratorium, de nodige instrumenten en interviews met wetenschappers.
Voor een tentoonstelling, al past die nog zo goed in de lijn die het museum heeft ingezet, is dat wel erg weinig porum. Dat moet de kippenkruiser zelf ook hebben gedacht, en dus staat er ook nog een hele lieve dromedaris in het museum. Daar is geen kip tegen opgewassen. Het immuunsysteem van de dromedaris, zo doceert Vanmechelen in een video, is heel bijzonder. Dus heeft hij een list verzonnen om zijn kippen daarvan te laten profiteren. Dat gaat via de kennelijk enorm proteïnerijke stront van de dromedaris. Je wil niet weten hoe, maar Van Mechelen ontdekte dat de mest van een dromedaris na een pasteurisatieproces perfecte grondstof is voor oesterzwammen. Deze paddenstoelen worden nu in het pop up labo van Het Domein gekweekt en zullen straks als menu dienen voor de meest recente kip binnen The Cosmopolitan Chicken Project: de Mechelse Sulmtaler. Kunst, wetenschap of oestergezwam? Dat mag u zelf uitmaken.
Koen Vanmechelen – This Is Not a Chicken.Van 18 januari t/m 7 juni in MuseumHet Domein Sittard. www.hetdomein.nl