1800 gaten in een MINI
Wie op zoek is naar de buitenbeentjes van Dutch Design kan terecht bij Stefan Scholten (1972) en Carole Baijings (1973). Geen doorwrochte concepten en kritische statements, zoals een kast van sloophout of verschroeide en afgelakte stoelen voor dit duo. Scholten & Baijings willen mooie dingen maken. Niets meer, maar vooral ook niets minder. Hun vormtaal is minimalistisch maar tegelijkertijd rijk aan detail en zeggingskracht door een ragfijne afwerking en een superieure materiaalbehandeling. En ze houden van kleur, heel veel kleur.
Te vaak is kleur het sluitstuk van het ontwerpproces en komt het pas ter sprake als het product bijna is afgerond. Zo niet bij Scholten & Baijings. Voor hen is kleur veel meer dan decoratie maar essentieel onderdeel van het eindontwerp. Ze maken geometrische arrangementen in ongebruikelijke kleurcombinaties als fluor en zachte pasteltinten en passen die toe in de meest uiteenlopende materialen en productsoorten. De toepassing van deze heldere kleurcombinaties is zo coherent, dat ze bepalend zijn voor hun handschrift.
Dit expressieve kleurpalet gaat gepaard met een onstuitbare drang tot perfectie, waarvoor ze vaak teruggrijpen op intensieve, soms zelfs handmatige productieprocessen. Ze passen zowel ambachtelijke technieken als high tech productieprocessen toe. Colour Plaids is een serie kleden en kussens die sinds 2005 wordt vervaardigd op computergestuurde weefmachines van de traditionele weverij De Ploeg. Het kleurpalet is zo doordringend dat het fluorescerend lijkt – totdat de stof van dichtbij zijn natuurlijke glans krijgt. Of beter nog: de plaid langzaam laten plooien, zodat de zachte wol door het spel van licht en schaduw heel subtiel van kleur verandert. Voor Royal Leerdam Crystal ontwerpen ze in 2008 een collectie schalen, kannen en vazen van roze, transparante kristal. Dit ranke servies krijgt vervolgens een witte laklaag, waaruit met een diamantboor minimale geometrische vormen worden geslepen. Oud en nieuw vermengen zich tot een tijdloos ontwerp.
De doorbraak bij het grote publiek volgt in 2009 met het project Truly Dutch voor het Zuiderzeemuseum. Van historische stukken uit het museumdepot maken ze eigentijdse interpretaties, zoals de butte (een kistje waarin vissers hun persoonlijke spullen bewaarden) en een flap-aan-de-wand (een ronde hangoortafel met drie poten die opgeklapt tegen de muur wordt gezet). Deze museale collectie vervalt niet in nostalgie doordat gebruik wordt gemaakt van hypermoderne technieken als digitale fotoprints en een heldere, eigentijdse vormtaal. De verfijnde meubelcollectie wordt later moeiteloos in productie genomen door het toonaangevende designlabel Established & Sons.
In 2012 slaat het duo definitief de brug naar de industriële massaproducten. Op de internationale meubelbeurs in Milaan presenteren Scholten & Baijings een concept car voor het automerk MINI. Stoelen zijn uitgevoerd in zachte lilatinten en de banden zijn smetteloos wit. De carrosserie is gereduceerd tot de iconische omtrek en vervolgens geperforeerd met meer dan 1800 kogelronde gaten. Zelfs een gevestigd bedrijf als MINI, dochter van BMW, wordt door Scholten & Baijings gewezen op de unieke esthetische kwaliteit van hun eigen product.
De reikwijdte van Scholten & Baijings is groots. Tot de opdrachtgevers behoren zowel multinationals als musea. Het duo maakt kunstzinnige installaties maar ook functionele gebruiksvoorwerpen. De verfijnde pronkstukken worden begeerd door verzamelaars en musea. De avontuurlijke ontwerpen nodigen door het smaakvolle uiterlijk uit tot gebruik. Dit maakt Scholten & Baijings tot Nederlandse ontwerpers van internationale allure.
Uit het juryrapport:
Scholten&Baijings zijn net als Cuypers allround, delen zijn streven naar perfectionisme en ambachtelijkheid en hanteren een uitgebalanceerd kleurgebruik. Met name dat kleurgebruik is overtuigend. Ze maken arrangementen van ongebruikelijke kleurcombinaties en passen die toe in hun ontwerpen in allerlei materialen en producten. Daardoor is de kleur veel meer dan decoratie maar inherent aan het ontwerp.