Deze dagtrip is helaas geannuleerd. 


Met ZOUT magazine naar de Ruhrtriennale

De Ruhrtriennale is een internationaal kunstenfestival in het Duitse Ruhrgebied. De voormalige industriehallen, stille getuigen van het mijnverleden van de regio, vormen het imposante decor voor muziektheater, dans, beeldende kunst, opera en concerten. Voor het zevende jaar biedt ZOUT magazine een dagtrip naar de Ruhrtriennale aan, volgens de deelnemers van eerdere edities een garantie van een onvergetelijke dag.

Ons programma

Het koor Chorwerk Ruhr © foto Pedro Malinowski

In de Maschinenhalle Zweckel in Gladbeck wonen we de première van Schwerkraft & Gnade bij, een concert geïnspireerd op de Franse filosoof Simone Weil. Zij erkende zwaartekracht en genade als de twee krachten waaraan de menselijke ziel onderworpen is. In deze levensopvatting is zij verwant met Lili Boulanger. Van deze visionaire componist worden in Gladbeck de Psalmzettingen ten gehore gebracht, door Chorwerk Ruhr en de Bochumer Symphoniker, onder de leiding van Florian Helgath.

Dirigent Florian Helgath. foto Hannes Höchsmann

Tussendoor bieden twee motetten van Igor Stravinsky troost en klinkt het Stabat Mater van Francis Poulenc. Maar “geen poëzie […] is echt als ze vermoeidheid uitsluit”, zo Simone Weil. In Lili Boulangers Vieille prière bouddhique waarmee het concert afsluit overwint de menselijke stem de verschrikkingen van de beschaving en de taal zelf.    

Over de locatie: De Maschinenhalle Zweckel is een van de mooiste hallen waarin de Ruhrtriennale programmeert. De Maschinenhalle Zweckel werd in 1909 voor de steenkolen mijn in Gladbeck gebouwd. Eigenaar van de mijn was de Koninklijk Pruisische Staat wiens grote representatiebehoefte nog goed aan de prachtige architectuur van het gebouw af te lezen is.

Maschinenhalle Zweckel in Gladbeck. foto via Wikimedia Commons: Carstor – Selbst fotografiert, CC BY-SA 3.0) 

Voorafgaand aan de voorstelling bezoeken we de langverwachte filminstallatie Euphoria van Julian Rosefeldt op het terrein van de Zeche Zollverein, een kolenmijn en industriecomplex in Essen dat sinds 2001 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Lezers die in 2016 mee zijn geweest herinneren zich zeker Manifesto, een filminstallatie waarin Cate Blanchett in dertien verschillende rollen te zien was. Rosefeldts nieuwe werk is reis door de geschiedenis van de economische theorie waarbij hij citeert uit teksten van beroemde economen, schrijvers, filosofen en dichters. Al met al schetst hij een 2000-jarige geschiedenis van menselijke hebzucht. Rosefeldt vertaalt de evolutie van onze neoliberale markteconomie in een toegankelijke beeldtaal, waarin acteurs als Giancarlo Esposito en Virginia Newcomb verschijnen en Cate Blanchett haar stem leent aan een pratende en zingende tijger. 

Still uit de filminstallatie Euphoria van Julian Rosefeldt.


Praktisch

  • De trip vindt plaats op vrijdag 26 augustus 2022.
  • U kunt instappen in Eindhoven (Parktheater), in Maastricht (Geusselt stadion) of in Venlo (busstation bij NS station). Opstapmogelijkheden in Urmond en Herten zijn afhankelijk van de belangstelling. 
  • Indicatie vertrek en terugkomst in Eindhoven/Maastricht: 11.30.- 00.00 uur.
  • Vertrekgarantie vanaf 55 personen.
  • Tarief: 200 euro (190 voor abonnees van ZOUT magazine). Inclusief: busvervoer, toegang tot de voorstelling (zitplaatscategorie 2 van 4), toegang tot de installatie, 2-gangen diner, Nederlandstalige begeleiding, groepsverzekering.
  • Onze reisvoorwaarden vindt u hier.