Siri Hollman (15) is drie weken in Nepal om met 35 andere Maastrichtse scholieren mee te helpen aan de wederopbouw van het land. Gedurende die periode houdt ze een blog bij voor ZL. Dit is deel 2.

Nepali Name

Mijn ouders vinden het belangrijk dat mijn broer en ik een brede culturele opvoeding krijgen. Dat begon al bij onze namen. Mijn broer heet Sid, eigenlijk Siddharta, afgeleid van prins Siddharta die later de Boeddha werd.

Het boeddhisme is een van de belangrijkste religies van Nepal (al is het eigenlijk geen religie). De Bouddhanath Stupa, de Boeddhistische tempel in hoofdstad Kathmandu die ik in de vorige blog ook al noemde, stond al op de tweede dag van ons verblijf op het programma. Veel boeddhisten denken dat de Stupa een stukje bot van de historische Siddharta Gautama bevat.

Nadat we er zijn aangekomen, ga ik vrijwel meteen op zoek naar de tempeldwergen, twee broers, die ik hier in 2009 ontmoette. Wanner ik een ijzeren deur doorga die me leidt tot een gigantische gebedsmolen zie ik daar een van de twee staan. Samen gaan we op de foto, acht jaar later, inmiddels met peace-teken en al. Hij vertelt me dat zijn broer thuis zit en lacht om de oude foto van ons die ik laat zien. Helaas hebben we niet genoeg tijd om er verder op in te gaan, maar ik ben al lang blij: mijn dag kan niet meer stuk! 

Mijn volledige naam is: Siri Indira Hollman, Indira is een Indiase/Nepalese naam die bij de aankomst hier van pas kwam. Nadat we lang in de rij hadden gestaan voor de paspoortcontrole op het vliegveld van Kathmandu, was ik eindelijk aan de beurt. Iedereen staat hier minstens tien minuten aan de balie en moet allerlei papieren tevoorschijn halen. “Passport, please?”, vraagt de beambte wiens interesse en levenslust ver te zoeken is. Wanneer hij mijn paspoort leest, ontstaat er een grote lach op zijn gezicht. “Nepali name, Nepali name!”, roept hij blij. Hij geeft mijn paspoort terug en zonder verdere vragen gebaart hij dat ik door mag lopen.

SIRI HOLLMAN, 20 juli 2017