Soms komen er op organische wijze in korte tijd de mooiste dingen tot stand. Zoals onlangs toen ik dringend onderdak zocht voor het werk BLKNWS (black news) van de Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph. Ik kocht het werk in het voorjaar van 2019, wat achteraf geen slechte beslissing was, aangezien het werk een paar weken later werd geselecteerd voor de Biënnale van Venetië.
Het kunstwerk bestaat uit een tweekanaals video-installatie waarop ‘nieuwsuitzendingen’ te zien zijn. Bestaande historische en hedendaagse nieuwsbeelden worden afgewisseld met door Joseph gefilmde scenes van nieuwsreportages en found footage beelden van zwarte cultuur die hij overal vandaan plukt. De beelden zijn in een constante dialoog met elkaar. Via een internetverbinding kan de kunstenaar vanuit zijn studio in Los Angeles de uitzendingen op de twee schermen naar believen in real time vernieuwen.
BLKNWS genereert een meerstemmigheid die hard nodig is in het witte nieuwslandschap, dat verhalen over de zwarte gemeenschap vaak selecteert en vertelt vanuit een racistische, op sensatie beluste lens. Om recht te doen aan de intenties van het werk heeft de kunstenaar bedacht dat het museum bij aankoop tevens de licenties krijgt om BLKNWS te vertonen in maximaal twee ‘satellietlocaties’, waardoor het werk een grotere impact zal hebben en een breed en gevarieerd publiek ermee in aanraking komt.
Tegen de achtergrond van de Black Lives Matter beweging is de thematiek van BLKNWS de afgelopen maanden alleen maar urgenter is geworden. Toen het werk begin juli voor het eerst te zien was in het Bonnefanten werd het dus ook tijd om op zoek te gaan naar twee relevante satellietlocaties.
Het was door het enthousiasme van de Nederlandse rapper Sef dat mijn zoektocht in een stroomversnelling kwam. Hij bracht me in contact met Lee Stuart, brand manager van Patta en eveneens fan van het werk van Kahlil, die op zijn beurt de directeuren van OSCAM in Amsterdam en het HipHopHuis in Rotterdam wist te porren om BLKNWS gastvrij te ontvangen in hun huizen. Binnen no time was er op nationaal niveau een unieke samenwerking tot stand gekomen. Dankzij enthousiasme, bevlogenheid en het geloof in de kracht van ‘spontane deadlines’.
STIJN HUIJTS
Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht, denkt in deze tweemaandelijkse column schrijvend na over beeldende kunsten.
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.