Iedereen die wel eens een poging doet tot sporten – of de intentie daartoe heeft – heeft vast ook zo’n laatje of mandje. Een laatje of mandje dat voortdurend vol slibt met polyesterpulp van Decathlon: korte broeken met netjes, ademende shirts en trainingsjasjes met van die ritsen die in no time kapot zijn.

Een deel van die kleding is te klein inmiddels, maar niets wordt weggegooid, want – dream on – misschien past het ooit weer. Intussen koop je steeds weer nieuwe sportkleding, want het kost toch allemaal niks.

Precies dit soort truitjes, jasjes en broekjes heeft kunstenaar Hendrickje Schimmel bijeengebracht in het MuHKA in Antwerpen, al zit er ook duurdere merkkleding tussen. De geboren Arnhemse, werkzaam in Londen, heeft de spullen als één enorm kledingstuk aan elkaar genaaid op een rek. De collage maakt deel uit van een 22 meter lange stalen constructie, als ware het museum een anoniem opslagmagazijn van een grote kledingwinkel, neem Decathlon.

‘Tenant of Culture’ noemt Hendrickje Schimmel (Arnhem, 1990) zich, ‘huurder van cultuur’, omdat ze niet onder haar eigen naam wil werken, maar wel commentaar wil leveren op de (merken)cultuur binnen de mode en kleding. Dat doet ze met restmaterialen, onverkochte of kapotte kledingstukken en afdankertjes. Hiermee maakt Schimmel, geschoold mode- en textielontwerpster, nieuwe mode – als aanklacht tegen verspilling en tegen ons ongebreidelde bestelgedrag: een aan haar zelf geadresseerd Chinees baseballpetje moet dit nog eens benadrukken.

Hendrickje Schimmel, Tenant of Culture (detail) foto: Dieter van den Bergh

Goedkope, meestal niet duurzaam en eerlijk geproduceerde kleding waaronder sportoutfits, plastic handtassen en regenjassen, (nep)leren jassen en schoenen krijgen in haar handen een tweede, beter leven. Als kledingstuk en kunstwerk. Mooi hoeft haar soms sculpturale mode, waarin ze ook materialen uit de bouw zoals tegels, cement en gips verwerkt, niet te zijn. Eerder is het bewust lelijk. Met de doorzichtige plastic regenjas met ingebouwde plastic handtasjes wil je niet dood gevonden worden, net zo min als met de gepimpte dameslaarzen en het tuttige wit-roze truitje, een collage van een cheapy ‘Paris’ en ‘New York’-shirt.

De boodschap is niettemin duidelijk: denk na over je koop- en weggooigedrag. Uit een onderzoek van Wageningen University bleek dat alleen al de Nederlandse mode-industrie jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken overhoudt, en deels weggooit. En de gemiddelde Nederlander schijnt 40 kledingstukken per jaar af te danken. Misschien toch maar weer gaan sporten, zodat het oude kloffie na een tijdje weer past.

Tenant of Culture. T/m 30.04 in het MuHKA in Antwerpen. muhka.be