De choreografie van de Floriade Show is een mix van culturen en daarmee een afspiegeling van de wereldtentoonstelling. “Eigenlijk is het heel apart om er je brood mee te verdienen, want iedereen danst in Afrika.”
We willen tegenwoordig nog wel eens vergeten dat oogst behalve met harde labeur ook met rituelen en tradities gepaard gaat. Zo heette bij de Romeinen het laatste feest van april Floralia. Genoemd naar Flora, de godin van de bloemen die behalve uitbundig ook vrijpostig was. Tegenwoordig kennen we het verhaal achter de traditie nog amper. Het randje folklore zit eraan omdat het zo hoort, de uitbundigheid komt vooral van de biertap.
In Afrika echter is de oogst, met alle tradities en rituelen, nog steeds een belangrijk onderdeel van het leven. Joshua Trebi gaat elke zomer terug naar Ghana om daar met zijn familie het oogstfeest te vieren. “De feesten zijn als een geschiedschrijving, een documentatie van ervaringen, jaar na jaar. Alles wat we meegemaakt hebben, de zorgen om honger en droogte tot de uitgelatenheid en de blijdschap als de oogst gelukt is, het zit allemaal in de dans en de muziek”, zegt Trebi, leraar dans op de Fontys Hogescholen in Tilburg.
In 2003 is hij via het wereldwijde netwerk van United Cultures for Development (UCD), een collectief van organisaties op het gebied van wereldcultuur en ontwikkelingssamenwerking, in Nederland terechtgekomen. Als danser op het Festival Mundial in Tilburg, om precies te zijn. De producent daarvan, Mundial Productions, heeft ook getekend voor hét pronkstuk van de Floriade 2012: de Floriade Show. Het thema ‘oogst’ inspireerde 36 jonge mensen uit Ghana, Kenia, Brazilië en India tot een wervelende show van traditionele en moderne dans, acrobatiek, percussie en wereldmuziek. Drie casts van elk twaalf artiesten maken 180 dagen lang, zes dagen per week, twee keer per dag hun opwachting in het openluchttheater op het themaveld World Show Stage.
Het zijn getalenteerde jonge mensen uit de armste wijken van metropolen in de Derde Wereld. Het UCD helpt hen op weg naar een florissanter bestaan door cultuur een prominente rol te geven in ontwikkelingssamenwerking en jongeren te stimuleren in hun ondernemerschap. De voorbereidingen voor de shows zijn zoveel mogelijk lokaal: audities vinden in het land zelf plaats, waar de deelnemers door plaatselijke professionals worden opgeleid en gecoacht. Om de Floriade Show samen te stellen, toog Mundial naar Nairobi, de plek waar het hoofdkantoor van UCD gevestigd is en waar gerepeteerd werd voordat de cast eind maart naar Nederland kwam. De betrokkenheid vanuit de organisatie in Nederland gebeurde vervolgens op afstand, maar daarom niet minder intensief: een artistiek team volgde hen op de voet via internet en skype. Het kan allemaal, in een globale wereld.
De choreografie van de Floriade Show is een mix van culturen en daarmee een afspiegeling van de wereldtentoonstelling. “Eigenlijk is het heel apart om er je brood mee te verdienen, want iedereen danst in Afrika”, grapt Trebi. “Dans krijg je in Afrika met de paplepel ingegoten, tegelijkertijd kijken jongeren naar MTV. Deze werelden brengen ze samen in hun eigen idioom”.
De opbrengsten uit de optredens gaan naar het Sarakasifonds, waaruit de artiesten worden betaald. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar tijdens de Floriade kun je het live beleven. Of het hun zelf vragen, want de artiesten geven ook een kijkje in eigen keuken: speciaal voor het voortgezet onderwijs zijn er dans- en percussieworkshops. Een film over hun leven en de ‘making of’ van de show in Nairobi wordt op de Floriade gepresenteerd. Naast de uitzendingen van het EK Voetbal – mannen moeten immers ook mee op het familiedagje uit – en documentaires over Limburgse land- en tuinbouwgeschiedenis. Veel wereldser kun je het niet hebben.