Rabarber
“Hij liep de tuin in en oogstte een mandje carouben, toen hij zich realiseerde dat de latouwen nog water moesten hebben. Hij keek tegen de felle zon in en schrok. In een hoekje naast de couworden en de baucia hingen ze al slap.”
Groenten hadden vroeger vaak andere namen. De Romeinen ontdekten dat het melksap van sla verdovend is en noemden de uit het wild gecultiveerde plant lactuca, melk. In Frankrijk heet de sla daarom nog steeds laitue, in Engeland lettuce en in Spanje latuga. In het oud Nederlands is het Latijnse lactuca verbasterd tot latouwen. Maar hoe komen we dan van latouwen tot sla? Vroeger pekelde men sla in, in gegoede huishoudens of op de VOC-schepen. Dat heette salade. ‘Sal’ staat voor het zout.
Sommige meloenen noemen we nog cantaloupe. In 1300 was er een pauselijk landgoed in Italië in de plaats Cantaluppi waar de kardinalen ‘s werelds grootste meloenencollectie aanlegden. Ze heetten citrullen, zoals komkommers als cumeren door het leven gingen. Pastinaak werden als rijkeluisvoedsel lange tijd betiteld ‘witte wortelen van het hof’.
Rabarber, dat pas rond 1800 als groente werd gezien, heeft ook een leuke geschiedenis. Daarvoor werd het vooral geneeskrachtig gebruikt, de teelt begon ooit in China en Mongolië. De naam komt van de rivier de Rha, de oude naam van Wolga, de volkeren die daar woonden kenden de rabarber al lange tijd. In het Westen werden ze barbaren genoemd; zo werd de plant beschreven als Rha-Barbarum.
Als medicijn wordt de rabarber al bijna 3500 jaar geteeld. Tijdens de Yuan dynastie (1115-1234) werden ter dood veroordeelde Christenen amnestie verleend als ze hun voorraad rabarber aan de keizer gaven. Marco Polo nam de kennis van Rhabarber mee naar Europa. In 1608 werd het planten van rabarber geregistreerd in Italië. In 1778 staat de rabarber in Europa als voedsel te boek.
Tarte-tatin van rabarber
(6 personen)
Ingrediënten: vijf ons rabarber, 100 gram suiker, 15 gram vanillesuiker, vier á zes plakjes bladerdeeg, kaneel, amandelschaafsel.
Snijd de rabarber in stukken van vingerlengte en leg ze op een met bakpapier bedekte bakvorm. Bestrooi de stukken met suiker, vanillesuiker en kaneel en bedek het geheel met bladerdeeg. Prik er met de vork gaatjes in. Afbakken op 190 graden gedurende 20 minuten. Haal de taart eruit en giet het sap af in een pan, kook het op met aardappelzetmeel om te binden. Keer de taart om en overgiet die met de inmiddels wat afgekoelde rabarbersaus. Garneer het geheel met amandelschaafsel en laat eventueel op de nog hete taart geitenkaas en honing smelten.
Heeft u vragen over vergeten groentes? Dan graag per e-mail: info@vergeteneten.nl Informatie over De Historische Groentehof staat op www.vergeteneten.nl.
Sla werd vroeger latouwen genoemd.