De aardpeer
De ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain zag de aardpeer voor het eerst in 1605 in een moestuin van indianen in Amerika. Hij vond ze naar artisjokken smaken, een groente die de avontuurlijke Fransman wel kon bekoren. In zijn vaderland werden de onooglijke knollen met succes geteeld.
Vanaf 1608 werd de aardpeer door Parijse straatverkopers gevent. Zij noemden de knollen topinambours, het Franse woord voor knol. Zes indianen van de Braziliaanse Tupi-stam, die middels een expeditie in Frankrijk waren beland, vonden de knollen lekker, vandaar de naam topinamboer.
Vanuit Frankrijk en Italië kwam de aardpeer in 1617 in Engeland en in 1632 in Duitsland aan. Later verloor de aardpeer zijn culinaire gezag; de aardappel werd in die tijd nog als een duivelse plant gezien. Maar tijdens een grote hongersnood die Europa in 1772 teisterde, redde de aardpeer honderdduizenden levens omdat deze groente snel en makkelijk te kweken is.
Toen rond 1820 de aardappel definitief doorbrak als groente, ruimde de aardpeer het veld. Mensen dachten dat de aardpeer melaatsheid kon veroorzaken. Dit kwam door de onregelmatige vorm en de bruine gevlekte huid van de aardpeer, die op misvormde melaatse vingers leken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog herwon de knol aan erkenning in tal van landen, omdat hij niet op de bon was.
Momenteel is de aardpeer, mits goed bereid, een delicatesse. Het verfijnde zoete en nootachtig aroma en de knapperige brosse structuur bieden veel culinaire mogelijkheden. Rauw is de vers geoogste (!) aardpeer lekker knapperig en de smaak nootachtig en zoet. Gekookt, gebakken of gestoofd is de smaak te vergelijken met schorseneer en artisjok. Van aardpeer is bijna alles te maken: soep, toetjes, puree, chips en nog veel meer.
De aardpeer is een uiterst geschikte groente voor suikerpatiënten. De planten slaan insuline op in hun knollen. Daarnaast bevat aardpeer ook nog biotine, calcium, cilicium, ijzer en natrium. Vandaar het weldadig effect dat de knol vaak heeft bij lijders aan reuma, jicht en verstopping. Men maakt er ook aardpeerwijn of sterke drank van zoals in Zuid-Duitsland en Oostenrijk waar het ‘hete’ drankje Gesundsheitsschnaps wordt genoemd.
Aardperensoep
Schil en kook 5 ons aardpeer gaar met een stukje komkommer. In een pan schijfjes aardpeer, een halve komkommer, 1 ui en 1 teen knoflook fruiten. Voeg 7,5 dl visbouillon en eventueel 130 ml room toe en gaar koken. De soep pureren en maak op smaak met peper en zout. Serveren: op het bord kleine stukjes komkommer en dunne reepjes zalm leggen. Zorg dat de soep heet is. De hete soep erop gieten.
Heeft u vragen over vergeten groentes? Stel ze per email via info@vergeteneten.nl. Informatie over De Historische Groentehof op www.vergeteneten.nl.