Klassiekers uit de Chinese literatuur vormen de inspiratiebron voor het Eendaags Chinees Dansfestival. Met een hoofdrol voor de moderne, vrijgevochten vrouw. Schrijfster Lulu Wang plaatst de verhalen in een hedendaagse Westerse context. Door Adrienne Peters

De Kraaiman is een van de sprookjes uit het boek Strange Tales from a Chinese Studio van de 17e- eeuwse schrijver Pu Songling (1640-1715). Griezelverhalen die worden beschouwd als het toppunt van klassieke Chinese fictie, met een onuitputtelijke bron aan Oosterse wijsheid en esoterie. Het Nederlandse dansgezelschap Groundbreakers brengt het stuk op de planken.

De jongeling Yu is gezakt voor het staatsexamen voor rijksambtenaren. Wanneer hij van de stad waar hij examen heeft gedaan naar zijn huis reist, raakt hij al zijn geld kwijt. Berooid en uitgehongerd, balanceert hij op de rand van afgrond. Dan ontmoet hij Keizer Wu, die hem een zwarte jas geeft. Als Yu de jas aantrekt, verandert hij in een kraai. Hij vliegt rond en zoekt samen met andere kraaien naar eten. Een kraaivrouw ontfermt zich over hem. Ze is mooi, rijk, slim en onafhankelijk. Daar in de blauwe hemel te midden van kraaien gelden andere wetten en regels dan in de mensenwereld. De kraaivrouw laat hem een totaal ander leven zien, een gelukkig leven. Yu en zij worden verliefd en krijgen kinderen. Tegelijkertijd blijft de oude, vertrouwde wereld naar Yu lonken. Dus vliegt hij heen en weer tussen twee werelden en twee verlangens, tussen een bestaan als mens en als kraai.

En de onafhankelijke kraaivrouw? Waarom blijft zij deze weerloze, arme sloeber trouw terwijl ze alles kan krijgen wat ze wil? En schenkt ze zijn aardse vrouw zelfs een van haar kinderen? “Zonder moralistisch te worden is De Kraaiman ook het verhaal van het verlangen naar de hemel op aarde”, legt Lulu Wang uit. “De kraaivrouw heeft dan wel alles maar een ding niet: het aardse leven. Yu is haar verbinding met dat leven. Terwijl zij voor hem de ultieme weerspiegeling is van de ideale vrouw.”

Artistiek leider Cunsong Xu van Groundbreakers, zelf van Chinese origine en voor zijn danscarrière in Nederland beland, voegt eraan toe: “Ik wilde een universeel verhaal vertellen dat de Westerse en Aziatische cultuur overstijgt. Vandaag de dag kijken we bijna niet meer naar de diepere waarden in het leven of naar de grotere intentie. We zijn geobsedeerd door bezit. Maar waar ligt je hart?”

Dat hart, daar gaat ook het meisje Xiu Niang, een talentvolle Jiangnan-borduurster, naar op zoek. Het traditionele Chinese dansdrama De Borduurster van de Wuxi Performing Arts Group, dé danssensatie in China, wordt samen met De Kraaiman uitgevoerd. Een verhaal over de strijd van een modern Chinees meisje tegen de feodale ethiek en voor de vrijheid van de vrouw.

Groundbreakers, Dance Company & Wuxi Performing Arts Group. Met een lezing door Lulu Wang. Op 21 maart in Parktheater Eindhoven. Parktheater.nl